Michael MJD är en datorentusiast som älskar att utforska gammal avdankad hårdvara och föråldrade operativsystem. För några veckor sedan fick han tag i en Macbook från 2011 modifierad med pekskärm av ett företag kallat Lingraphica som anpassar datorer och annan teknik för personer med olika funktionsnedsättningar.

I en video på Youtube visade han upp datorn, som kör Mac OS X 10.6.4, och det specialutvecklade program för pekbaserad kommunikation som Lingraphica hade utvecklat och som datorn var avsedd att användas med. Bland kommentarerna under videon var det flera som föreslog att han skulle testa att installera Windows istället för Mac OS.

Sagt och gjort. I en ny video visar Michael MJD hur han installerar Windows XP Tablet PC Edition på datorn. Det visar sig dock inte vara så enkelt att få allt att fungera. Windows XP är uråldrigt och hade redan ersatts av Windows 7 när den här datorn såldes. Det första hindret var själva pekskärmen, med en kontrollerkrets från Hampshire Touch, kallad TSHARC-12/10. Via Internet Archive hittade han drivrutiner en fungerande drivrutin på sajten microchip.com.

Nästa problem var drivrutiner för Apple-hårdvaran. Det ingår i Apples Boot Camp, men att få tag i en tillräckligt gammal version för att fungera på Windows XP var inte så enkelt. Det gick dock också till slut, vilket räckte för att få datorn att fungera mer eller mindre som väntat. Michael MJD kunde därmed bland annat testa Windows Journal, handskrift i Anteckningar och spelet Ink Ball.