EU-kommissionen anklagar Apple för att inte följa rättsakten om digitala marknader – även kallad DMA. Främst handlar det om att Apple fortfarande inte låter utvecklare kommunicera andra sätt att ladda ner och köpa applikationer utanför App Store.

Profilbild 2022.jpg

Johan Sahl, DMA-expert på Konkurrensverket.

– Genom att driva sådana ärenden så förtydligar EU vad de här skyldigheterna betyder i praktiken, säger Johan Sahl, DMA-expert vid Konkurrensverket.

Rättsakten om digitala marknader omfattar sex teknikbolag med benämningen grindvakter, som har över 45 miljoner användare i månaden inom EU och nått en viss summa i omsättning. Lagen kräver att grindvakterna ska vidta olika åtgärder för att uppmuntra till sund konkurrens på deras respektive plattformar.

I Apples fall handlar det bland annat om att låta applikationer laddas ner från andra handelsplatser än App Store och att applikationsutvecklare får informera konsumenter om möjligheten.

EU-kommissionen menar att reglerna inte följs då utvecklare endast kan leda dig från App Store till en extern webbplats via en länk i applikationen. EU anser dessutom att avgiften som utvecklare måste betala för varje köp av deras applikationer via App Store är för hög.

Om det visar sig att Apple är skyldiga till brott mot DMA-lagstiftningen kommer de att krävas på böter som motsvarar 10 procent av deras globala omsättning, en summa som motsvarar runt 400 miljarder kronor. Utredningen kommer att pågå i ett år.

– Det här skulle betyda att applikationsutvecklare får marknadsföra sina produkter tydligare till slutanvändarna, både på Apples egna operativsystem och på andra plattformar, på ett sätt som Apple har hindrat tidigare. Någon avgift kommer finnas kvar men får det här full effekt kan det leda till att priserna går ner, säger Johan Sahl.

Samtidigt som anklagelserna togs fram meddelade Apple att lanseringen av bland annat Apple Intelligence i EU skjuts upp för att undvika framtida EU-utredningar. Företaget förtydligar att det inte beror på den senaste utredningen.