Processorn och arbetsminnet må vara fastlödda på moderkortet, men det är också en av få komponenter som kunder inte själva kan reparera i Microsofts nya Surface Pro 10 och Surface Laptop 7. De första Copilot Plus-datorerna med Qualcomms Snapdragon X Elite visar sig vara designade för att vara enkla att reparera.

Det är sajten Ifixit som har plockat isär de två maskinerna och ger båda betyget 8 av 10 i reparerbarhet. Ifixits genomgång visar att Microsoft inte bara har sett till så många komponenter som möjligt går att enkelt lossa och byta på egen hand, utan har dessutom placerat hjälpsam information direkt i innanmätet som talar om för användaren vilken typ av och hur många skruvar som håller varje komponent på plats. QR-koder placerade på vissa komponenter leder till Microsofts publicerade serviceguider.

Batteriet är den komponent det är mest troligt att användare kommer behöva byta under en bärbars livslängd, och i Surface Laptop 7 har Microsoft placerat det så att det går att byta utan att behöva lossa några andra komponenter än bakstycket. I tidigare modeller har batteriet legat bakom andra komponenter vilket gjorde det mycket krångligare att byta. Listan över komponenter som går att byta inkluderar nästan allt i datorn.

I Surface Pro 11 sitter batteriet tyvärr lite mer svåråtkomligt. Som på många surfplattor måste skärmen lossas för att komma åt batteri och andra interna komponenter. Ifixit säljer ett särskilt verktyg för det, men det är ändå en betydligt större operation än att lossa några skruvar. Vad användare däremot kan göra extremt enkelt är att byta SSD. Den sitter nämligen bakom en liten lucka på baksidan av plattan.