Nu kan bankkunder i Norge, Finland och Danmark överföra pengar mellan varandra. Det är de norska och danska Swish-motsvarigheterna Vipps och Mobilepay, som även finns i Finland, som ingår i samarbetet.

Svenska Swish kommer däremot inte att ingå i samarbetet. Istället kommer Vipps att lanseras i Sverige senare i år för att låta dig överföra pengar till bankkunder i grannländerna, vilket innebär framtida konkurrens mellan Vipps och Swish.

Funktionen gäller bara för Vipps och Mobilepay då tjänsterna sedan 2022 ingår i samma bolag, även kallat Vipps Mobilepay. Tidigare i år började båda tjänsterna använda samma plattform och samma applikation, vilket har gjort det enklare för bolaget att ta fram den nya funktionen.

– Swish vet att de är hjärtligt välkomna att samarbeta med oss. En enad nordisk plattform skulle vara den bästa lösningen för både människor och företag i hela Norden. Tillsammans skulle vi också bli starkare och mer konkurrenskraftiga mot teknikjättar som Apple, säger Mads Allingstrup, medierelationschef för Vipps Mobile Pay i Danmark.

Samtidigt förklarar Mads Allingstrup att de är i god dialog med Swish om att diskutera möjligheterna med interoperabilitet mellan tjänsterna.

Däremot är de internationella överföringarna inte gratis. Om du överför pengar över landsgränser måste du betala en avgift på 4 procent av den skickade summan, medan att ta emot pengarna kommer att vara gratis.