MS-DOS var operativsystemet Microsoft köpte av Seattle Computer Products 1981 och fortsatte utveckla under hela 80-talet och en bra bit in på 90-talet. Tidiga versioner av Windows var program som körde ovanpå DOS, och användare som till exempel ville spela grafiskt intensiva spel kunde lämna Windows för att frigöra resurser och starta spelen direkt från DOS.
Många spel var DOS-baserade även efter att Windows 95 hade släppts, bland annat Command & Conquer: Red Alert. Andra fantastiska 90-talslir som körde i DOS var Simcity 2000, Doom och inte minst Day of the Tentacle och andra SCUMM-baserade titlar från Lucasarts.
I takt med att grafiska operativsystem blev viktigare lade Microsoft färre resurser på DOS, och 1994 släppte företaget den sista uppdateringen av det fristående operativsystemet som kan installeras på en dator utan Windows. Därefter fortsatte utvecklingen i ytterligare sex år internt, men bara som ett kompatibilitetslager inbyggt i Windows.
Samma år som MS-DOS 6.22 släpptes presenterade utvecklaren Jim Hall ett alternativt operativsystem kompatibelt med program skrivna för MS-DOS. Han kallade det först PD-DOS (som i ”Public Domain DOS”), men döpte snart om det till Freedos och tillsammans med andra entusiaster har han fortsatt att utveckla det i 30 år.
Den senaste versionen av Freedos är 1.3 som släpptes i februari 2022, men utvecklarna har fortsatt att putsa på systemet och om och när version 1.4 släpps kanske det kommer inkludera stöd för att köra gamla Windowsversioner som 3.11, skriver Ars Technica.
Jim Hall har noterat att många som idag laddar ned Freedos inte har någon erfarenhet av MS-DOS och ofta har verkliga nybörjarfrågor om hur systemet fungerar. Hans rekommendation för de som är nyfikna är att installera det i en virtuell maskin som abstraherar hårdvaran.