En 42-årig man från Perth har åtalats för att ha lurat av medpassagerare inloggningsuppgifter till e-postkonton och sociala medier i en så kallad ond tvillig-attack utförd på flera flygplatser och under flygningar mellan australiska städer, rapporterar Techspot.

Utredningen som ledde fram till 42-årings häktande började i våras när kabinpersonalen under en av flygningarna noterade ett okänt öppet Wifi-nätverk som såg ut att vara officiellt. Efter landning hittade polisen en trådlös accesspunkt och andra elektronikprodukter i mannens bagage, och gjorde därefter en husrannsakan där ytterligare utrustning togs i beslag.

42-åringen ska vid ett flertal tillfällen ha aktiverat sitt falska Wifi-nätverk som lurade andra passagerare att ansluta till en typisk Wifi-portal, där de ombads logga in med ett existerande konto för e-post eller sociala medier. 42-åringen lagrade sedan alla insamlade loginuppgifter, men det är osäkert om han faktiskt använde några av dem.

Många öppna nätverk kräver att användare fyller i personuppgifter som namn och mejladress, i synnerhet på just flygplatser och liknande platser. Det kan göra det svårare att genomskåda en sådan här bluff.