De flesta tv-apparater är idag ”smarta” och ständigt uppkopplade. Innan kunden kan börja använda dem måste de godkänna ett användaravtal och den som inte vill ha reklam i de inbyggda applikationerna kan behöva ta till drastiska åtgärder som att placera tv:n på ett eget VLAN med strikt brandvägg och/eller DNS som blockerar internet utom till utvalda sajter.

Utvecklaren Carl Riis har tröttnat på den här utvecklingen, och har på egen hand tagit fram en smart tv som kör Linux och är helt utan spårning och övervakning, skriver Tom's Hardware.

Carl Riis kallar sin skapelse Earl Grey TV och den bygger på en tv från Samsung med en isärplockad bärbar dator från Lenovo som ”hjärna”. Datorn förvandlades till ”reservdelar” för några år sedan när han spillde en kopp te över den. Den kör Debian med skrivbordsmiljön Sway och är inställd att starta direkt till Firefox med en specialdesignad hemsida med genvägar till bland annat Youtube, Netflix, HBO Max och DR TV.

Utvecklaren har lagt till egna notiser som visas när han till exempel höjer eller sänker volymen, vilket han gör med en fjärrkontroll kallad Wechip W3 som liknar en Apple TV-fjärr på framsidan men även är bestyckad med ett komplett tangentbord på baksidan.

På hårdvarusidan blev han även tvungen att skaffa en adapter som kombinerar slår ihop USB och HDMI för att kunna skicka CEC-signaler till tv:n, eftersom HDMI-porten på datorn inte hade inbyggt stöd för det. För att höja sin tv:s smarthet har Carl Riis även skapat automatiseringar på Iphone för att strömma video till tv:n.