När EU:s Digital Markets Act (DMA), som pressade Apple att tillåta alternativa appbutiker på IOS-enheter i EU, klubbades igenom meddelade Epic Games att de tänkte lansera Epic Games Store på IOS under 2024.

Den 29 juni skrev informationskanalen Epic Games Newsroom på X att ansökan om att få Epic Games Store för IOS godkänd av Apple hade skickats in och att man siktade på att lansera appbutiken, tillsammans med Fortnite på IOS, inom ”ett par månader”.

Samma informationskanal skrev den 5 juli, alltså en dryg vecka senare, att Apple gett avslag på ansökan, med motiveringen att utformningen och placeringen av Epic Games "Installera"-knapp är för lik Apples ”Hämta"-knapp. Enligt Epic Games ska även Apple tyckt att det som kallas "In-app purchases" i Epic Games Store är för likt App Stores "In-App Purchases".

Har informerat Europeiska kommissionen

De tre inläggen på X som beskrev de senaste händelserna avslutades med att Epic Games kallade Apples beslut för "godtyckligt, hämmande och ett brott mot DMA".

Epic Games skriver att man har informerat EU:s tillsynsmyndighet, Europeiska kommissionen, om det inträffade och att målet är att lansera Epic games Store på IOS inom de närmaste månaderna – såvida Apple inte sätter fler käppar i hjulet.

Konflikten mellan Apple och Epic Games har pågått i sedan 2020, då Apple tog bort Fortnite från App Store efter att Epic Games brutit mot reglerna genom att inkludera ett eget betalningssystem i spelet.

Så sent som i mars 2024 stängde Apple ner det svenska utvecklarkontot som var satt att utveckla Epic Games Store till IOS – bara för att ångra beslutet en dag senare.