Nvidia står inför två separata utredningar som undersöker om företaget har brutit mot konkurrenslagar, initierade av det amerikanska justitiedepartementet (DOJ). Grunden för utredningarna rör företagets affärsmetoder och marknadsdominans inom AI-chip, skriver The Verge.

Den första utredningen handlar om Nvidias förvärv av Run:ai, ett israeliskt startup-företag som specialiserar sig på programvara för GPU-hantering. Det har inte avslöjats vilka de specifika problemen misstänks vara kring detta förvärv, som kostade Nvidia 700 miljoner dollar.

Utredningen ligger dock i linje med att amerikanska och internationella tillsynsmyndigheter blivit alltmer vaksamma på stora tech-förvärv på grund av oro för konkurrenshämmande affärsmetoder och marknadsmonopol, särskilt inom AI-området.

Den andra utredningen riktar in sig på anklagelser om att Nvidia kan ha utnyttjat sin dominerande ställning på marknaden för att pressa molnleverantörer att köpa deras produkter. I anklagelserna ingår även påståenden om att Nvidia kan ha straffat kunder som valt AI-chip från konkurrenter som AMD och Intel genom att ta ut högre priser för kompletterande nätverksutrustning.

Nvidia förnekar anklagelserna och säger i ett uttalande att marknadsframgångarna inte beror på några konkurrenshämmande metoder, utan snarare på företagets långa historia av investeringar i att utveckla innovativa produkter och teknologier.

Det här är inte första gången som Nvidia är föremål för liknande utredningar. Företaget dominerar uppskattningsvis 70–95 procent av marknaden för chip som används för att träna AI-modeller. En dominans som väckt kritik runtom i världen – bland annat från den franska konkurrensmyndigheten.