Intel har haft några svettiga månader sedan rapporter om att Raptor Lake-familjerna, 13:e och 14:e generationen Core-processorer, får datorer att bli instabila med spelkrascher som följd. Företaget har förlängt garantiperioden på samtliga potentiellt drabbade kretsar, och har efter en lång utredning kommit fram till att felet har varit för hög spänning på grund av felaktig mikrokod.

Men hur många har egentligen drabbats av problemet? Datorbyggarfirman Puget Systems skriver i ett blogginlägg att för deras kunder ligger andelen processorer som går sönder och måste bytas ut på strax över två procent för Raptor Lake. Men det kan jämföras med AMD:s Ryzen 5000- och 7000-serier, som båda har en felandel på drygt fyra procent.

Puget Systems kommer hädanefter erbjuda kunder tre års garanti på färdigbyggda datorer, samtidigt som Intel har förlängt garantin på de flesta av processorerna till fem år.

Enligt firmans egna statistik över sålda datorer och serviceäranden är det 11:e generationen Core-processorer från Intel som går sönder oftast, med en felandel på över sju procent. 10:e, 12:e och 13:e generationen ligger på betydligt lägre nivåer.

Puget Systems bygger rejält tilltagna maskiner riktade mot proffsmarknaden, inte spel, och företaget har gjort sina egna BIOS-inställningar sedan 2017. De inställningarna utgår från Intels och AMD:s rekommendationer och undviker extrema inställningar som överspänning. Firmans statistik är därmed knappast representativ för den breda allmänheten av Intel-maskiner, även om den nyanserar bilden av Raptor Lakes problem.