EU:s konsumentskyddsnätverk har tagit fram riktlinjer och principer för virtuella valutor i dokumentet Key principles on in-game virtual currencies. Dokumentet slår fast vilka minimikrav som gäller för företag som vill sälja virtuella valutor mot riktiga pengar i spel.
Det sker efter en EU-koordinerad tillsyn mot Star Stable Entertainment, som utvecklat spelet Star Stable Online. Företaget anmäldes av Sveriges Konsumenter, som menar att spelet uppmuntrar barn att spendera riktiga pengar på olika erbjudanden.
Dokumentet har flera rekommendationer för hur priser ska presenteras. Till exempel bör spelvaluta som kan köpas med riktiga pengar visa priset i faktisk valuta. Riktlinjerna avråder även företag från att sälja spelvaluta i ett bestämt antal som inte går att anpassa, eftersom att det kan leda till att spelare köper mer än tänkt.
Sinan Akdag
Enligt Sinan Akdag, sakkunnig på Sveriges Konsumenter, kan riktlinjerna ha en stor påverkan om myndigheterna ser till att spelen följer dem.
– Vår uppfattning är att de flesta spel som idag använder sig av virtuella valutor bryter mot principerna som EU beslutat om. För vissa spel kanske det till och med är läge att börja kika på andra affärsmodeller, säger han.
Roblox, Fortnite och FIFA är exempel på spel som Sveriges Konsumenter menar blandar olika virtuella valutor, inte låter dig köpa det antal av en valuta som du vill och är otydliga med priserna i verklig valuta. EU-kommissionen ska även bjuda in spelbolagen till en workshop, där bolagen kan berätta hur de ska följa riktlinjerna.
Tillsynen mot Star Stable Entertainment leds av Konsumentverket i Sverige och dess norska motsvarighet. Företaget har nu en månad på sig att svara på hur de tänker åtgärda de brister som pekats ut.
Vad tycker du om de nya riktlinjerna? Dela dina tankar i kommentarerna!