I åtta år har Skolverket utvecklat en ny digital provplattform som är tänkt att tas i drift för alla nationella prov i höst. I början av april skulle systemet testas skarpt på det nationella provet i svenska för elever i trean på gymnasiet, men det gick inte. Under ett större test i mars då hundratusentals elever skulle logga in och göra ett testprov kraschade systemet så illa att det började läcka personuppgifter, skriver DN.

DN har talat med rektor och personal på Tibble Gymnasium i Täby utanför Stockholm, som har varit med och testat systemet och sett utveckling. Skolans IT-chef André Lindahl säger att personalen har försökt förbereda sig i fem år, men att Skolverket inte har gjort det lätt.

– De har informerat och skjutit upp, informerat och skjutit upp. Så man har väntat på att de ska komma med något tillräckligt specifikt för att kunna jobba med det.

Rektorn Liisa Gellerstedt säger till tidningen att det är förvånande hur dåligt systemet har blivit med tanke på hur mycket tid och pengar Skolverket har lagt ned på projektet, som startade 2017.

En som inte är förvånad är Johan Magnusson, professor i informationsteknik på Göteborgs universitet. Han jämför haveriet med journalsystemet Millennium och med Skolplattformen i Stockholm. Han säger till DN att grundproblemet är att myndigheterna inte har den kompetens som krävs för att utveckla den här typen av system och därför inte klarar att göra bra upphandlingar.

Johan Magnusson ser också ett problem i att de bästa och mest seriösa IT-firmorna väljer bort den här typen av ”omöjliga” uppdrag.

Johan Krantz, tillförordnad avdelningschef på Skolverket, säger till DN att utvecklarna har identifierat orsaken till problemen under testerna i mars och att myndigheten räknar med att kunna genomföra höstens nationella prov digitalt som planerat. Samtidigt har Skolverket inlett arbetet med nästa upphandling – nuvarande kontrakt löper till 2028 och plattformens drift och vidare utveckling kan därefter hamna hos en annan leverantör.