DDR2-minnen har tidigare programmerats med SPD-uppgifter (Serial Presens Detect), som specificerats av organisationen JEDEC. Då det finns outnyttjat utrymme kvar i minneskretsarna har Corsair och Nvidia utökat denna standard med förprogrammerade inställningar, som med exempelvis vilken spänning minnena skall matas med samt vilken hastighet som är optimal för dem.

Denna öppna standard som ännu inte fastställts av JEDEC, men som många minnestillverkare väntas följa, kallas "Enhanced Performance Profiles" (EPP). Samtliga Corsairs DDR2-minnen skall i fortsättningen förprogrammeras med denna öppna standard och dessa minnen bör finnas tillgängliga i butikerna senare under denna månad. Förhoppningen på sikt är att EPP skall fastställas som en standard av JEDEC och därmed användas utav samtliga moderkorts- och minnestillverkare.

För att ta reda på ifall att man har minnen programmerade med EPP-uppgifter skall det stå "SLI-ready" på förpackningen. Nvidia har som styrkretstillverkare gett sitt stöd för den nya öppna standard och kommer se till att AM2-moderkort samt framtida moderkort från Nvidia skall utnyttja dessa uppgifter maximalt.

Genom de mer avancerade profilerna där man till exempel kan ange olika spänningar går det att skräddarsy minnesprestanda. Ifall att moderkortet stödjer EPP-minnen (vilket är ett krav för att tekniken skall utnyttjas) kan man även se till att multipel och minnesfrekvens är optimal. Många minnen idag kräver att man själv vet hur man optimerar dem och vad som ger bäst prestanda. EPP är ett sätt att underlätta denna procedur, men underlättar även möjligheten att ändra inställningarna för minnesmodulerna. Genom program som Nvidia nTune kan man direkt i datorns operativsystem konfigurera minnena på ett enkelt sätt.