Detaljer kring maskiner utrustade med Microsofts kommande Windows Home Server har läckt ut. Flera webbutiker råkade lägga upp produkterna av misstag, och som vanligt spreds informationen av uppmärksamma användare innan butikerna hann rätta till misstaget. Som om inte det vore nog finns uppgifterna kvar i Googles cache.

Windows Home Server är ett operativsystem som är helt anpassat för att agera filserver i hemmet. Tanken är att all slags media ska vara centralt lagrad, så att mediaspelare såsom konsoler eller htpc-datorer inte ska behöva lagra en lokal kopia. Microsoft kommer dock inte att sälja operativsystemet separat, utan det är enbart oem-tillverkare som får tillåtelse att förinstallera mjukvaran på specialbyggda datorer.

Specifikationerna som läckt ut gäller två snarlika modeller från HP. Datorerna är utrustade med en 64-bitars 1,8 GHz AMD Sempron-processor och har fyra utdragbara kassetter anpassade för sata-hårddiskar. Det enda som skiljer datorerna åt är de medföljande hårddiskarna. Den dyrare modellen är utrustad med två hårddiskar om 500 GB (1 TB totalt), och den lite billigare har hälften så stor kapacitet (500 GB).

Vad filservrarna kommer att kosta i Sverige är ännu okänt, men i staterna kostar den större modellen 756 dollar och den mindre 596 dollar. Detta motsvarar cirka 5300 respektive 4200 svenska kronor. Enligt uppgift ska datorerna börja säljas den 15 september.

Källa: Arstechnica