I skrivande stund är 200 megabit den högsta hastighet som tillverkarna lovar på sina produkter för nätverk över elnätet. Ingen officiell standard för produkter som används att skapa nätverk över elnätet har publicerats, men standardiseringsorganet IEEE håller på att [news id="6759"]jobba med[/news] detta.

Comtrend har nyligen lovat att de tänker släppa en produkt som tillåter upp till 400 megabit över elnätet i nästa år. Produkterna använder kretsar som tillverkas av den europeiska tillverkaren DS2 vilket gör 400-megabitsprodukten kompatibel med Comtrends 200-megabitsprodukter som finns idag.

Det skall dock nämnas att 400 megabit likt trådlösa överföringar är ett mått på hur tekniken kan fungera under optimala förhållanden. De typiska förhållanden för konsumenter gör att man sällan får ens hälften av den utlovade hastigheten. Förhoppningsvis kan en förenad standard lösa lite av hastighetsproblemen som drabbat många tillverkare av produkter för nätverk över elnätet.

Enligt Comtrend skall produkten släppas tidigt i nästa år. Huruvida den erbjuder några förbättringar förutom hastigheten jämfört med dagens produkter för nätverk över elnätet återstår att se.

Källa: Reghardware.