Folding@Home är ett forskningsprojekt vid Stanford University i USA. Projektet syftar till att använda överbliven datorkraft för att beräkna hur proteiner viker sig, och därigenom kartlägga hur allvarliga sjukdomar såsom Alzheimers och cancer beter sig. Med hjälp av denna metod hoppas forskarna skynda på utvecklingen av nya mediciner och behandlingar.

Det handlar dock om så kallad grundforskning. Det betyder att beräkningsresultaten som projektet samlar ihop utgör grunden för ytterligare forskning i ämnet. Den primära målsättningen är att öka kunskaperna om digitala proteinmodeller, vilket kan få till följd att fler områden kan utforskas med hjälp av datorer. Resultaten är 50 stycken peer-reviewade forskningsartiklar som publicerats i ansedda tidsskrifter som Journal of Chemical Physics, Journal of Molecular Biology och Science.

Att beräkna hur proteiner viker sig är extremt resurskrävande. Vanligtvis används så kallade superdatorer till uppgiften, vilket är extremt dyra maskiner som specialiseras för just vetenskapliga beräkningsuppgifter. Folding-projektet utnyttjar istället överbliven datorkraft hos internetuppkopplade datorer världen över, och bildar därmed världens största distribuerade superdator.

SweClockers foldinglag består av vanliga forummedlemmar som har ett gemensamt mål, nämligen att använda sina påkostade entusiastmaskiner till att utföra så många beräkningar som bara möjligt. Med dagens placering är laget bäst i Sverige, och har dessutom den 25:e bästa dagsproduktionen i världen.

All information om Folding@Home och hur man hjälper till finns i forumet. Tveka inte att ställa frågor, medlemmarna välkomnar alltid nya lagkamrater som kan hjälpa till i kampen mot sjukdomarna.