OLED-skärmar har väldigt många fördelar över dagens LCD och TFT LCD. Först och främst så kräver OLED ingen extern belysning för att fungera utan det är pixlarna själva i en OLED-skärm som lyser. Detta leder till bättre färgåtergivning, lägre strömförbrukning och bättre betraktningsvinkel än dagens LCD-skärmar.

Dessutom kan OLED-pixlar visa färgen svart bättre, och skärmar som använder en sådan display kan tillverkas väldigt tunna. Som om inte det vore nog har OLED-displays även flera gånger snabbare responstid än LCD-skärmar. OLED-tekniken har alltså egenskaper som tilltalar både fotografer, datorspelare och hemmabionördar.

Dessvärre finns det problem också. OLED står för organic light-emitting diode och som namnet antyder använder skärmarna organiska material, kemiska föreningar som innehåller kol. Problemet är att dessa organiska material har relativt kort livslängd. En ordentlig LCD kan överleva i 60 000 timmar eller längre, men de första OLED-teknikerna ger en livslängd på runt 15 000 timmar.

Ett annat stort problem är priset. Teoretiskt har OLED väldigt låga tillverkningskostnader, men hittills har tillverkare haft det svårt att tillverka billiga OLED-skärmar i praktiken. Det stora elektronikföretaget General Electric har nu utvecklat en ny metod som kan göra att tillverkningskostnaderna kan sänkas ”dramatiskt”. Billig tillverkning är ett viktigt steg för att OLED ska börja användas mer. General Electrics tillverkningsmetod går ut på att trycka skärmar på samma sätt som tidningar trycks. Anil Duggal på General Electric sager:

Researchers have long dreamed of making OLEDs using a newspaper-printing like roll-to-roll process. Now we’ve shown that it is possible. Commercial applications in lighting require low manufacturing costs, and this demonstration is a major milestone on our way to developing low cost OLED lighting devices.

I dagsläget är det inte många produkter som använder OLED. Ett känt exempel är den ryska designstudion Art Lebedevs tangentbord Optimus Maximus som har små displayer på varje tangent. Några MP3-spelare använder även OLED, och Sony har även släppt en mindre TV. Samsung jobbar även på att släppa TV-apparater på 31 tum eller större till 2010.

Om General Electrics tillverkningsteknik är så bra som de säger kommer vi förmodligen att se massvis med produkter som använder OLED i framtiden.

Källa: General Electric.