När högteknologiska produkter som fyrkärniga Phenom-processorer tillverkas är det lätt hänt att vissa exemplar inte håller måttet. Istället för att kasta dessa kom AMD på den smarta idén att sälja exemplaren i lägre klockfrekvenser eller med en kärna avstängd. Resultatet är den trekärniga processorserien Phenom 8000. AMD hoppas att dessa processorer gör att de kan konkurrera bättre mot Intel, eftersom processorer med tre kärnor kan säljas billigare än fyrkärniga ditton.

Det som skiljer Phenom 8000 från de fyrkärniga Phenom 9000-serien är flera. De trekärniga modellerna har givetvis en kärna mindre, men de har även mindre L2-cache som följd och drar mindre ström. Dessutom har några av modellerna lägre klockfrekvens.

Kärnor

Klockfrekvens

L2

TDP

Phenom 8400

3

2100 MHz

3 x 512 KB

89 W

Phenom 8600

3

2300 MHz

3 x 512 KB

89 W

Phenom 9500

4

2200 MHz

4 x 512 KB

95 W

Phenom 9600

4

2300 MHz

4 x 512 KB

95 W

Nu har AMD börjat skeppa de trekärniga processorerna till större datortillverkare som Dell och Hewlett Packard. Båda dessa tillverkare har datorer med trekärniga processorer planerade. Dell exempelvis kommer att sälja datorer i OptiPlex-serien med dessa processorer och HP kommer att sälja datorer med Phenom 8600.

Än så länge är det enbart datortillverkare som kommer att få tillgång till processorerna och AMD vill inte säga när dessa modeller dyker upp i butik. Vi vet dock att AMD har stora planer för Phenom ”tri-core” och flera modeller kommer att lanseras. I april kommer fyrkärniga Phenoms med den nya B3-steppingen, och senare kommer även trekärniga Phenoms med den uppdaterade buggfria kärnan att lanseras.

AMD planerar även att basera flera plattformar på trekärniga Phenoms. Plattformar, alltså datorkomponenter som marknadsförs i paket, är mycket viktigt för både AMD och Intel. Fyrkärniga Phenom lanserades samtidigt som plattformen Spider, som är utrustad med en Phenomprocessor, ett Radeongrafikkort och en styrkrets från AMD. Fler plattformar kommer att lanseras, bland annat Leo och Cartwheel, och dessa plattformar kommer att bestå av en trekärnig eller fyrkärnig Phenom.

Källa: PC World.