De delar som befinner sig inuti datorn klarar inte av att drivas av den spänning vi får genom vägguttagen, 230 Volt. Därför måste denna transformeras ner till en mer rimlig nivå och de flesta produkter så som grafikkort, hårddiskar och moderkort drivs av antingen 3,3, 5, eller 12 Volt. Konverteringen från den höga spänningen i vägguttaget till de lägre spänningarna som datordelarna kräver utförs av nätaggregatet.

Att transformera upp, eller ner spänning resulterar nästan alltid i energiförluster i form av värmeenergi. Då detta inte tillför själva processen något ses den här förlusten enbart som något negativt och man vill undvika den i allra största mån. Hos de sämre nätaggregaten kan förlusten vara upp till 50 procent, vilket betyder att hälften av den ström som tas från eluttaget helt enkelt går till intet utan att aldrig ens komma i närheten av de datordelar som skall drivas.

We at the 80 PLUS program are delighted to recognize and applaud Corsair for having a complete power supply product line that is 80 PLUS certified

Vad 80 Plus-certifieringen helt enkelt betyder är att nätaggregatet som får utmärkelsen har som mest 20 procents energiförlust, alltså 80 procent av den energi som plockas från eluttaget når fram till datordelarna. Man mäter om nätaggregatet klarar detta krav på tre olika belastningsnivåer, 20, 50 respektive 100 procent. Nätaggregatet måste klara av kravet på alla tre nivåerna. Detta är nu vad Corsair har lyckats med hos alla de nätaggregat de säljer på marknaden.

Energieffektiva nätaggregat är inte endast positivt ur värmesynpunkt, utan också rent ekonomiskt. Den mest uppenbara fördelen för överklockare och andra datorentusiaster är att nätaggregatet klarar av att leverera mycket ström till datorn utan att för den delen avge en stor mängd värme in i datorlådan som höjer komponenternas temperatur. Ekonomiskt är energieffektiva nätaggregat att föredra då datorn helt enkelt inte behöver ta lika mycket ström från eluttaget för att kunna fungera, vilket resulterar i lägre driftskostnader.

Källa: Corsair.