Från och med slutet av det här året kommer Intel att släppa processorer med sin nya processorarkitektur Nehalem, en arkitektur som Intel själva hävdar är deras radikalaste teknik sedan den första Pentiumprocessorn. Nehalem kommer att ersätta arkitekturen Core som används av bland annat Core 2 Duo.

Nehalem bjuder på inbyggd minneskontroller, precis som AMD:s processorer har. Processorer med Nehalemarkitektur har dessutom stöd för en form av hyperthreading, precis som de modernaste Pentium 4-processorerna. En hel del olika Nehalemprocessorer kommer att lanseras, bland annat den extremt dyra men även mycket kraftfulla processorn med kodnamn Bloomfield, som mest kan liknas med nuvarande Core 2 Extreme.

Information om Bloomfield har varit känd sedan länge. Processorn har tre stycken integrerade DDR3-kanaler som stödjer två DDR3-stickor vardera. Vidare har processorn fyra kärnor men kan exekvera åtta trådar samtidigt tack vare hyperthreading. Processorn har dessutom åtta megabyte L2-cache.

För ett par dagar sedan dök det upp presentationsmaterial om styrkretsen som Bloomfield kommer att använda. Den heter X58 och bjuder på två stycken PCI Express 2.0 x16 eller fyra stycken x8. Inte alla Nehalemprocessorer kommer att använda en nordbrygga. Processorerna med kodnamnen Lynnfield och Havendale har istället PCI Express-kontrollern integrerad i processorn.

Nu har en läckt presentation från Intel publicerats på internet. Presentationen bekräftar tidigare kända specifikationer men ger även vissa nyheter. Bloomfield kommer att ge en minnesbandbredd på 32 gigabyte per sekund när trekanaligt DDR3-1333 används. Detta kan jämföras med styrkretsen X48 som med två DDR3-1600 ger minnesbandbredden 25,6 gigabyte per sekund, eller den populära styrkretsen P35 som ger 17 gigabyte per sekund med DDR3.

Bloomfield har alltså ordentligt snabbare minnessystem än dagens Core 2-datorer. Eftersom minneskontrollern sitter på processorn kan även svarstiderna vara lägre.

Bloomfield kommer att lanseras det fjärde kvartalet i år. Billigare Nehalemprocessorer dyker upp först 2009.

Källa: OCW.