Det var inte längesedan AMD dominerade bland prestandainriktade datorentusiaster. Intels lansering av Core 2 satte dock käppar i hjulet för den mindre processortillverkaren, som nu halkar efter i prestandaligan.

För tillverkare av riktigt påkostade och exklusiva datorer är valet därför ganska enkelt. En talesman för den amerikanska datortillverkaren Falcon Northwest uppger att efterfrågan på AMD-baserade datorsystem nästan helt har upphört.

Dell-ägda Alienware har helt andra erfarenheter. Företaget säljer i huvudsak påkostade datorer baserade på Intel Core 2, men nu rapporterar tillverkaren att de kommer att expandera med helt nya AMD-baserade system.

Alienwares AMD-dator kommer att byggas på plattformen Spider, som består av en Phenomprocessor, styrkretsen AMD 790FX och ett eller flera Radeon-grafikkort. Mer specifikt kan tillverkarens nya system utrustas med Phenom X4 9550, 9650 eller 9850 Black Edition. Grafikkortet kan väljas mellan Radeon HD 3870 eller Radeon HD 3870 X2, men även Geforce 9800 GX2. Datormodellen finns med upp till fyra gigabyte DDR-2 minne och moderkortet kommer från Asus.

Enligt Marc Diana som jobbar på Alienwares produktavdelning är AMD-baserade datorer just nu bra ”instegssystem”. Den nya modellen kommer därför att säljas från 999 dollar, vilket är ett lågt pris med Alienwares mått mätt. Diana säger dock att det fortfarande är processorer från Intel som dominerar. Som salt på såren poängterar han också att det ofta är Nvidia och inte AMD som leder i grafikkortsligan.

Källa: Cnet.