Diskussionen om de nya ”högupplösta” optiska formaten har pågått ända sedan i början av 2000-talet. De inblandade företagen delades tidigt upp i två läger: Det ena laget stöttade det nu utdöda HD-DVD-formatet, medan andra halvan stod bakom segrande Blu-ray.

I februari 2008 dödförklarades HD-DVD sedan huvudsupportern Toshiba gett upp produktionen av spelare. Orsaken till nederlaget är ännu omdiskuterat, men spekulationerna har i huvudsak handlat om att spelkonsolen Playstation 3 snabbt såg till att ge Blu-ray en tillräckligt stor användarbas för att få över filmbolagen till den ”blå” sidan. När giganter såsom Warner Brothers och Universal Pictures valde sida fick formatkriget ett abrupt slut.

Det är branschtidningen Digitimes som rapporterar om att flera stora datortillverkare har långtgående planer på att integrera Blu-ray-enheter i höstens datorsystem. Det handlar dock än så länge inte om några brännare, utan "bara" om optiska enheter som endast kan läsa data.

Skrivbara blålaserskivor dras med höga kostnader. En enkelsidig skiva rymmer 25 GB och kostar upp emot 200 kronor i handeln idag. Skrivbara skivor i det betydligt äldre och mer begränsade DVD-formatet går att komma över för några enstaka kronor, vilket betyder att DVD är billigare även räknat per gigabyte.

Likaså är Blu-ray-enheter fortfarande högt prissatta. En så kallad kombinationsläsare (kan läsa CD/DVD/BD) kostar en bit över tusen kronor medan en vanlig DVD-brännare går att få tag på för bara någon hundralapp.

Det är här företag som Pioneer, Hitachi och Lite-on kommer in bilden. Alla tre är giganter inom optisk lagring och lovar öka volymerna redan i det tredje kvartalet 2008. Ökad produktion leder till fler produkter på marknaden och i förlängningen lägre priser för konsumenterna.

Digitimes nämner inte vilka datorbyggare som planerar att satsa på Blu-ray i årets julhandel. Eftersom det krävs stora volymer för att pressa priserna handlar det med stor sannolikhet om de allra största aktörerna på marknaden. HP, Dell och Acer har alla modeller med BD-läsare på marknaden idag. En större satsning kräver att priserna åtminstone halveras tills produktionen av höstens modeller drar igång.