Utvecklingen av portabel användning av mekaniska hårddiskar har varit relativt långsam. På 90-talet såldes visserligen ”externa hårddiskar” i form av kassettstationer där en intern hårddisk kunde skrivas fast. Det var dock först under början av 2000-talet som externa hårddiskar med USB/Firewire blev populära.

En mer minimalistisk lösning är hårddiskdockor, som inte kräver att diskar installeras i separata kassetter eller chassin. Dessa dockor har sålts så länge hårddiskar funnits men det är först på senare tid de blivit populära. SweClockers recenserade en docka i januari.

Nu har en Hong Kong-baserad datorbutik börjat sälja en kombinerad hårddiskdocka och kortläsare. Idén är lika enkel som den är genial och gör att i princip all form av lagringsmedia kan läsas i en enhet. Utöver 2,5 och 3,5-tum SATA-hårddiskar kan enheten läsa SD, SDHC, Mini SDHC, Micro SD, MMC, MMC-II, RS MMC, MMC Plus, MMC Plus Turbo, MMC Mobile/Mobile-Pro, Compact Flash, XD, Memory Stick, Memory Stick Pro/Duo/Pro Duo/MagicGate och Memory Stick Micro.

Enheten ansluts till datorn via USB eller eSATA. Utöver kortläsaren har läsaren även inbyggd USB-hubb så att produkten även kan användas för att läsa USB-minnen. Om produkten kommer att säljas i Sverige, och hur mycket den kommer att kosta, återstår att se. Priset i Hong Kong är 54 amerikanska dollar.

Källa: Brando.