Enligt uppgift påstår Nvidia i ännu inte publika dokument att DirectX 10.1 är en onödig standard och man har inte för avsikt att stödja den. Vilka dokument det handlar om är oklart, men troligen är det pressmaterialet till de kommande Geforce GTX 200-grafikkorten som avses.

DirectX 10.1 is not important

Även om ATI har haft stöd för den nyaste DirectX-standarden sedan hösten 2007 i och med sin Radeon 3800-serie kommer Nvidias grafikkort som lanseras om en vecka inte ha stöd för denna version. Även den kommande 4800-serien från ATI kommer ha stöd för DirectX 10.1.

Nvidia hävdar att DirectX 10.1 inte tillför något nytt och därför har man inte implementerat detta i sin nya grafikkortskärna GT200 som den kommande Geforce GTX 200-serien använder sig. Nvidia påstår att de har hört med utvecklare av spel och enligt den information de fått tillbaka efterfrågades inte denna standard.

DirectX 10.1 includes incremental feature additions beyond DirectX 10, some of which Geforce 8/9/200 GPUs already support (multisample readback for example).

En annan orsak kan vara att Nvidia på något sätt har haft problem med att lägga till stöd för DirectX 10.1 i sina nya grafikkort, och försöker utnyttja sin dominerande ställning på marknaden för att sänka intresset för denna nya standard. Dessutom skulle Nvidia uppfattas som långsamma om de dröjde nästan ett år från det att ATI implementerade DirectX 10.1 i sina grafikkort tills Nvidia gjorde det samma.

DirectX utvecklas av Microsoft och den första versionen släpptes i slutet av 1995. De flesta spel på marknaden använder sig idag av denna standard istället för den konkurrerande OpenGL. DirectX 10.1 blev tillgängligt för användare i och med Service Pack 1 till Windows Vista i februari 2008. Nyheterna är främst funktioner gällande bildkvalitén, och via den nya standarden får utvecklare större kontroll över inställningarna.

Källa: Fudzilla.