Efter fem betaversioner och tre så kallade releasekandidater är det dags för den slutgiltiga versionen av Mozilla Firefox 3.0. Uppstickaren bygger på öppen källkod, och utmanar framförallt Internet Explorer som den dominerande webbläsaren på nätet idag. Utvecklarna hävdar att Firefox 3.0 är upp till fyra gånger snabbare än föregångaren, och hela sju gånger snabbare än Microsoft Internet Explorer.

Nyheterna är många. Först och främst har utvecklingsgruppen förbättrats säkerheten genom att svartlista sajter som sprider skadlig kod. Med hjälp av listan går det att varna användare som råkar surfa in på de infekterade webbplatserna.

Mozilla har också täppt igen hundratals minnesläckor, vilket betyder en stabilare och snabbare webbläsare. Version 3.0 inkluderar även en ny version av renderingsmotorn Gecko, som även den sägs vara snabba upp webbläsaren ordentligt.

Bland de mer synliga funktionerna finns nya teman som bland annat anpassats till Windows Vista och Mac OS X. Det uppdaterade gränssnittet är betydligt mer modernt än föregångaren, och är helt anpassat för respektive operativsystem.

Ytterligare en intressant funktion är det nya bokmärkessystemet. Bokmärken sparas nu i en databas, vilket betyder snabbare sökning och så kallad automkomplettering i realtid. Det räcker exempelvis med att skriva in ”www.sw” i adressfältet för att komma till SweClockers.com, om ett bokmärke redan är sparat. Även tidigare besökta webbplatser kan sökas igenom direkt från adressfältet.

I samband med lanseringen av version 3.0 pågår ett rekordförsök där Mozilla försöker slå världsrekord i antal nedladdningar på 24 timmar. I skrivande stund har dryga 1,6 miljoner användare skickat skrivit upp sig på en e-postlista som påminner när Firefox 3.0 är redo för nedladdning.

Firefox 3 is currently only being offered as a full download from: http://getfirefox.com/

Please DO NOT “check for updates” from within Firefox 2 as we are not yet offering it as an update and this does not count toward the record.

Thanks to everyone for participating in setting a new world record!

Firefox 3.0 finns att ladda ner från Mozillas webbplats. Installationsfilen väger in på dryga sju megabyte och webbläsaren finns även tillgänglig på svenska. Trots att den nya versionen knappt har hittat ut på nätet meddelar utvecklarna att en första alfa av Firefox 3.1 finns tillgänglig för nyfikna användare.