FRA-lagen har under de senaste dagarna varit mycket omdiskuterad både i media och här på SweClockers. Lagen ger Försvarets Radioanstalt (FRA) rätt att övervaka all kommunikationstrafik som färdas genom landet. Denna signalspaning kommer att ske för att kartlägga och skydda Sverige mot "yttre hot". Även spaning mot enskilda individer är tillåtet, men bara om det är av "synnerlig vikt".

Kritiken har varit massiv och under gårdagen togs ett beslut om att lagen behövde omarbetas. Detta gjordes under dagen och senare på kvällen röstade riksdagen om införandet av proposition 2006/07:63 – En anpassad försvarsunderrättelseverksamhet som är dess korrekta namn. Med fem rösters marginal gick lagen igenom, 143 för och 138 emot, 67 ledamöter var inte närvarande och en ledamot valde att avsäga sig sin rösträtt.

Från och med den första oktober 2009 skall FRA börja få tillgång till trafiken från de verskamma operatörerna i Sverige. Internetleverantören Bahnhof har sedan tidigare meddelat att man kommer gör allt i sin makt för att omdirigera trafiken på ett sådant sätt som gör det olagligt även med FRA-lagen att spana på deras kunder.

Enligt uppgifter till TV4 har rekrytering till den enhet på Försvarets Radioanstalt som skall ha hand om massövervakningen redan börjat. De första personerna skall ha blivit anställda redan för flera år sedan. Till sin hjälp har de världens elfte snabbaste superdator med hela 13 728 kärnor (Intel Xeon).

Källa: Riksdagen, Aftonbladet.