Den 25 juni lanserar AMD det första grafikkortet i den nya Radeon HD 4000-serien, och den 8 juli får familjen utökning med ett snabbare kort. Att den nya drivrutinen Catalyst 8.6 inte stödjer de nya modellerna får därför ses som anmärkningsvärt.

En möjlighet är att drivrutinen stödjer de nya grafikkorten inofficiellt, annars ser AMD ut att bryta sin tradition att lansera en ny drivrutin per månad och släpper 8.7 redan i juni.

I informationen till drivrutinen står det att den stödjer alla Radeongrafikkort upp till Radeon HD 3870 X2, och det är bland annat detta grafikkort som Catalyst 8.6 förbättrar. En ny funktion i den nya drivrutinen är att OpenGL-spel får bättre prestanda med CrossFireX, om tre eller fyra grafikprocesser används samtidigt.

En annan ny funktion i 8.6 är fler inställningar till kantutjämning i OpenGL-spel. En annan intressant nyhet är att datorn inte måste startas om när Catalyst uppdateras till en nyare version.

Den största nyheten i den nya drivrutinen är dock prestandaförbättringarna. Alla grafikkort i Radeon HD 3000- och Radeon HD 2000-serien får rejäla prestandaökningar i flera spel och program. Dessa grafikkort får 10 till 15 procent bättre prestanda i 3DMark Vantage, och upp till 35 procent bättre prestanda i Call of Duty 4.

Dessa grafikkortsserier får även 2-9 procent högre FPS i Call of Juarez DX10, 1-2 fler FPS i Lost Planet DX10 och upp till 8 procent bättre prestanda i Quake 4. AMD passar även på att förbättra Prey, Company of Heroes och programmet Shadermark.

Intressant nog gäller alla prestandaförbättringar spel som är populära i grafikkortsrecensioner. Om även Radeon HD 4000-serien får dessa förbättringar lär serien kunna stå sig mycket bra i tester mot Nvidias konkurrerande produkter.

Utöver prestandaförbättringarna bjuder den nya Catalystversionen på riktligt med buggfixar. Bland annat löses problem med texturkorruption i Crysis och Bioshock.

För en komplett lista med nyheter i Catalyst 8.6, se AMD:s release notes. Drivrutinen finns för nedladdning på AMD:s webbplats. Nedladdningen ligger på ungefär 50 megabyte beroende på operativsystem.