Alla som har testat att använda flera skärmar samtidigt vet en sak: när man väl testat går man inte tillbaka. Det finns alltid användning för extra skärmyta. Få bort fönster som är i vägen vid bildredigering. Flytta undan dokument vid textredigering för att kunna läsa och skriva samtidigt. Få tillgång till kommunikationsprogram vid datorspelande. Alltid ha ett webbläsarfönster tillgängligt.

Den största tillverkaren av grafikkort specifikt för extra skärmar är Matrox, och deras produkter kan egentligen kallas för monitorkort då de har för låg prestanda att klara av moderna datorspel.

Matrox har i dagarna lanserat en ny produktserie. Den har det anonyma namnet Matrox M, och består av fem olika modeller. Fyra av dessa stödjer PCI Express x16, och den sista modellen kan kopplas in i en ledig x1-port.

Värstingmodellen är ett passivt kylt lågprofilskort som heter Matrox M9140. Grafikkortet består av en KX-20-kontakt som ansluts till en kabel som ger fyra stycken DVI-I. Varje DVI-I har tillräcklig bandbredd att driva en skärm upp till upplösningen 1920x1200, och möjliggör den imponerande skärmupplösningen 7680x1200 om fyra skärmar är inkopplade.

Resterande grafikkort stödjer två skärmar samtidigt, fast dessa modeller klarar av upplösningen 2560x1600 per DVI-I-kontakt. Samtliga modeller stödjer flera olika konfigurationsmöjligheter i Windows, exempelvis att alla inkopplade skärmar fungerar som en stor skärm.

Matrox M-serie lanseras det tredje kvartalet. Grafikkorten kommer att vara väldigt dyra, från 259 dollar för den billigaste varianten.

Källa: Matrox.