Asus Rampage Extreme är ett moderkort helt avsett för överklockare. Bland finesserna finns förbättrad kylning av chipset och strömförsörjningen. Enligt tillverkaren är det nya kylsystemet 27,2 procent effektivare än tidigare.

Jämfört med föregångaren Rampage Formula som lanserades i mars månad har Asus nu valt att använda sig av DDR3-minnen istället för DDR2. Precis som tidigare har kortet stöd för alla nya processorer från Intel byggda med 45 nanometers-teknik. Sydbryggan ICH9R används även i den nya modellen.

Det finns totalt fyra minnesplatser som gör det möjligt att installera upp till 8 GB DDR3-minne. Moderkortet har stöd för Crossfire, åtta SATA-anslutningar och dubbla gigabit-nätverkskort.

Asus skickar också med ljudkortet Supreme FX som ansluts via PCI-E. Modellen bygger på ljudkretsen ADI1988B men drivrutinerna kommer från Creative och kan därför stoltsera med en något missvisande X-Fi-stämpel.

Egenskap

Värde

Sockel

Intel LGA775

Moderkortskrets

Intel X48/ICH9R

Minne

4 st DDR3

SATA

8 st SATA-300

PCIe

2 st PCIe 16x, 3 st PCIe 1x

PCI

2 st

Nätverkskort

2 st 1 Gbit/s

Ljudkort

Supreme FX X-Fi

Pris

Preliminärt 2 500 kr inkl. moms

Något nytt med Asus Rampage Extreme är att kylsystemet är klar för vattenkylning redan från fabrik. För användare som inte gillar vätska i systemet finns alltid möjligheten att antingen köra helt passivt eller låta en fläkt ta hand om arbetet.

Det mest unika med den här produkten är dock de inbyggda knapparna och reglagen direkt på moderkortet. Asus kallar den här tekniken för TweakIt och ger användaren möjlighet att överklocka och ändra BIOS-inställningar direkt på moderkortet. En medföljande LCD-display visar alternativen, och knapparna på moderkortet används för att navigera menyn.

TweakIt is a brand new feature that caters to users who want a convenient way to perform trial and error runs for overclocking without entering the BIOS for great time savings. With the joystick-like control, every overclocking option is available for the user – allowing them to utilize performance optimizations “on-the-fly”!

Asus Rampage Extreme har ännu inte dykt upp i svenska butiker, men enligt uppgift till SweClockers kommer modellen att hitta ut till butikshyllorna i slutet av månaden eller i början av augusti. Priset beräknas hamna på cirka 2 500 kronor inklusive moms.