Internetsidan Youtube såg dagens ljus under 2005. Hela idén bygger på att användarna själva formar sidan och både skapar egna filmer och lägger upp andras som besökare sedan kan titta på. Antalet filmklipp växte snabbt och i slutet av 2006 meddelade grundarna att företaget hade sålts till Google för ungefär 12 miljarder kronor.

Trots att Google får anses som experter på internet-annonsering och att antalet besökare på Youtube kan räknas i antal miljarder uppges nu Googles inkomster från Youtube vara betydligt lägre än vad marknaden tidigare räknat med. Under 2008 beräknas Youtube generera ungefär 1,2 miljarder kronor i annonsintäkter åt Google. Detta innebär i så fall att varje sett filmklipp i snitt resulterar i en inkomst på cirka 0,3 öre .

Med tanke på att 98 procent av Googles inkomster kommer från annonsering är det avgörande för dem att få igång en fungerande annonsmarknad även för Youtube. Idag uppges endast fyra procent av alla filmvisningar generera någon form av intäkt till Google.

Orsaken till dessa svårigheter uppges vara flera. Google själva har identifierat 105 punkter som deras försäljningsorganisation kan bli bättre på vad gäller annonsförsäljning på Youtube. Något som försvårar det hela är bland annat att många filmklipp har tveksamt innehåll, och andra bryter mot upphovsrätten. Annonsörer är inte villiga att synas tillsammans med dessa vilket ökar komplexiteten för Youtubes annonssystem som måste ta hänsyn till dessa aspekter.

Google har dock tagit beslut om att efter deras korta försök inte fortsätta med att visa reklam som en introduktion till filmklippen. Istället sägs de arbeta med en metod där diskret reklam visas under filmklippets gång. Detta då Youtube skall kunna skapa annonsintäkter även när filmklipp visas på andra sidor än Youtube själva.

Källa: E24.