Redan i januari meddelade MSI att de arbetade på att implementera EFI i sina moderkort. Då var planen att en uppdatering till vissa moderkort skulle bli tillgängliga redan månaden efteråt. Det dröjde dock fram tills idag innan det första moderkortet har fått stöd för EFI via en uppdatering i mjukvaran.

The new Click BIOS uses the latest UEFI framework which provides users with different setting environment. The all graphical operating environment is very similar to the Windows system operation which can be operated using the mouse.

Fördelarna för användaren jämfört med BIOS är ett mer modernt sätt att göra inställningar. Istället för att få alla möjligheter presenterade via ett DOS-utseende ser moderkortets egna mjukvara i EFI ut som vilket program som helst. EFI har också stöd för musen vilket gör att man kan klicka sig fram och ändra inställningar med denna.

Andra stora nyheter är att EFI kan kommunicera med datorns komponenter på ett sätt som BIOS aldrig klarade av. Detta medför att man kan uppdatera moderkorts mjukvara (precis som en BIOS-uppdatering) direkt inifrån gränssnittet då det finns möjlighet att ansluta till internet utan hjälp av ett riktigt operativsystem.

Inledningsvis är det endast ett moderkort från MSI som får denna uppdatering, men ytterligare två moderkort skall få möjlighet att använda EFI under nästa månad.

Modell

EFI

P45D3 Platinum

Ja

P45 Diamond

Augusti

P45 Platinum

Augusti

Apple har använt sig av EFI i sina produkter sedan januari 2006. Men MSI är den första tillverkaren som släpper ett löst moderkort med EFI där överklockning och andra avancerade funktioner är tillgängliga.

Källa: MSI.