Vid lansering av Iphone bestämde Apple för att inte tillåta tredjepartsprogram vilket gjorde många besvikna. Därför utvecklades en metod kallad ”jailbreak” som helt enkelt knäckte mjukvaran i telefonen och gjorde det möjligt att köra osignerad kod och helt enkelt installera valfritt program på enheten.

Från och med version 2.0 av operativsystemet i Iphone finns dock möjlighet att lägga till egna godkända program via Itunes utan att först knäcka mjukvaran. Men då utbudet av program är något begränsat, och en del typer av applikationer helt förbjudits av Apple, är det många som önskat att den nya mjukvaran knäcks på samma sätt som den gamla.

I början av denna vecka skedde just detta. Men programmet som knäcker telefonens mjukvara var till en början endast tillgängligt för Mac OS X. Redan efter tre dagar har applikationen portats till Windows. Med hjälp av "jailbreak" är det möjligt att använda sig av både officiella extraprogram från Apple samtidigt som osignerade applikationer finns på telefonen.

Pwnage för Windows klarar av den första generationens Iphone, nya Iphone 3G och mp3-spelaren Ipod Touch. Den första generationens Iphone kan utöver att knäckas, också få operatörslåset upphävt via programmet. Detta är ännu inte möjligt för 3G-versionen av telefonen, utan svenska användare kommer även fortsättningsvis att vara låsta till Telia som operatör.

Iphone 3G lanserades den 11 juli och i Sverige har till en början Telia ensamrätt på telefonen. Totalt finns elva stycken olika abonnemang hos Telia att välja på vid köp av en Iphone 3G, men att få tag på en är svårt då de uppges vara slut i större delar av landet.

Källa: Engadget.