De senaste åren har det flera gånger varit tal om datorer som endast kostar 100 dollar. Projektet One Laptop Per Child var först med att visa upp en fungerande prototyp, men lyckades inte pressa tillverkningskostnaderna tillräckligt mycket för att nå ned till den magiska gränsen.

För bara några veckor sedan rapporterades det om en Indisk grupp utvecklare som planerade att ta fram en dator för endast 10 dollar. Här handlade det istället om ett missuppfattning där en saknad nolla ställde till det för världspressen.

De gemensamma målen med projekten är att kunna sälja billiga bärbara datorer för utvecklingsländer, och på så vis göra det möjligt även för fattiga länder att undervisa med hjälp av datorer och IT. Nu har en grupp studenter vid Massachusetts Institute of Technology definierat om problemet. Istället för att satsa på en bärbar dator med modern teknik vill studenterna bygga en billig stationär dator, som fungerar ungefär som datorerna de själva växte upp med.

My generation all had Apple IIs that we learned to type and play games on. If we can get buy-in from programmers, we can develop these devices and give (Third World) schools Apple II computer labs like the ones I grew up with.

Studentgruppens dator kostar endast 12 dollar (cirka 75 kronor), och är baserad på den 30 år gamla Apple II. Den nya versionen kommer dock ha en del extrafunktioner för att göra det möjligt att surfa på Internet.

Fler liknande projekt existerar redan, men de billigaste modellerna går inte att använda till Internet. Om studenterna får något större genomslag för sina idéer återstår att se.

Källa: Boston Herald.