I våras släppte AMD styrkretsen 780G, som har det integrerade grafikkortet Radeon HD 3200 och dessutom stödjer Hybrid Crossfire. Denna form av Crossfire gör att vissa diskreta grafikkort kan ta hjälp av moderkortets integrerade variant för bättre prestanda.

Nu har AMD lanserat en uppföljaren 790GX. Denna styrkrets har ett integrerat grafikkort med namnet Radeon HD 3300. Detta är samma grafikkrets som föregångaren, men med 700 MHz klockfrekvens istället för 500 MHz. Grafikkortet stödjer Hybrid Crossfire precis som föregångaren, med utgångar som VGA, DVI, HDMI och Displayport.

Grafikkortet på 790GX har dessutom en funktion som AMD kallar för Performance Cache. Detta är helt enkelt ett litet grafikkortsminne som sitter bredvid styrkretsen. Fördelen är att det integrerade grafikkortet då inte behöver slösa på det vanliga RAM-minnet. Hur mycket minne moderkorten kommer att utrustas med varierar, men en typisk modell har 128 megabyte DDR3.

Bortsett från det integrerade grafikkortet bjuder 790GX på en del trevliga funktioner. Styrkretsen har två stycken PCI Expess 2.0 x8 för Crossfire, och dessutom sex separata PCI Express-linor som kan användas till exempelvis x1- eller x4-platser.

AMD 790GX kombineras med sydbryggan SB750, med funktioner som gör att Phenom X4-processorer kan överklockas bättre än förut. Sydbryggan kommunicerar direkt med processorn, och kan därigenom reglera interna parametrar för att klara högre klockfrekvenser. Tester som publicerats tidigare visar att denna funktion, som kallas för Advanced Clock Calibration, kan ge ungefär 200 MHz högre klockfrekvens.

Bortsett från ACC har den nya sydbryggan stöd för de vanliga gränssnitten, vilket bland annat betyder sex stycken SATA2, en IDE, tolv USB 2.0, 7.1-ljud och gigabitnätverk.

Källa: AMD.