Processorn Bloomfield ligger i samma värstingsegment som dagens Core 2 Extreme och baseras på Intels nya arkitektur Nehalem. Den nya processorn har inbyggd minneskontroller likt AMD:s modeller. Detta ger bättre prestanda än tidigare eftersom data som skickas slipper ta omvägen via nordbryggan.

Bloomfield, till skillnad från billigare Nehalemprocessorer och dagens Core 2, stödjer tre stycken minneskanaler. När lika många moduler installeras ökar prestanda på ungefär samma vis som med dagens "dual channel".

Tack vare den extra kanalen har alla moderkort till Bloomfield som hittills visats upp varit utrustade med sex platser för minnen. Men nu ser det ut som att det finns undantag.

Hårdvarusajten Maximum PC har fått tag på ett tillhörande moderkort från Intel, med endast fyra platser för minnen. Den tredje och fjärde platsen delar minneskanal medan de första två har varsin egen. Antingen är denna konfiguration unik för Intels billigaste modeller, eller så är det något vi kommer få ser mer av i de lägre prisklasserna.

Bortsett från det något bantade utrymmet för minnen är Intels moderkort mycket lik många andra modeller för processorn Bloomfield. Det finns två PCI Express-platser med full längd, lika många små x1, en x4 och dessutom en vanlig PCI. Styrkretsen Intel X58 är placerad under en stor metallfläns som kyls av en transparent 40 mm-fläkt.

Tre varianter av Bloomfield kommer att lanseras i början av det fjärde kvartalet. Den billigare modellen har klockfrekvensen 2,66 GHz och uppges kosta 284 dollar. Den kraftfullaste varianten tickar på i 3,20 GHz och har den saftiga prislappen 999 dollar.

Källa: Maximum PC.