Dagens AMD Phenom X4 har kodnamet Agena och är tillverkade med 65 nanometersteknik. De kommande varianterna har istället kodnamnet Deneb, som bland annat betyder en krympning till 45 nanometer. Mer avancerad tillverkningsteknik innebär ofta högre klockfrekvenser, mindre energiförbrukning och lägre kostnader för råmaterial i produktionen.

Men Deneb kommer med fler nyheter än så. Framförallt handlar det om större cacheminne. Nya Phenom X4 är utrustade med sex megabyte L3-cache, det vill säga fyra megabyte mer än dagens modeller.

Den kinesiska hårdvarusajten Hardspell har fått tag på ett utvecklingsexemplar och publicerat ett preliminärt prestandatest. Hardspells processor har klockfrekvensen 2,380 GHz med Hypertransport i 1,80 GHz. Modellen påminner en del om nuvarande Phenom X4 9650, fast med bättre tillverkningsteknik och större cacheminne.

Ett av de mer uppseendeväckande resultaten är energiförbrukningen. Phenom X4 9650 förbrukar enligt tillverkaren 95 watt. Deneb i samma klockfrekvens kommer under 65 watt vilket är en ordentlig förbättring från tidigare siffror. Tack vare den låga energiförbrukningen var det möjligt att överklocka testexemplaret från 2,30 till 3,20 Ghz med endast luftkylning.

I testerna är nya Deneb något snabbare än dagens Agena i samma klockfrekvens. Phenom X4 9650 klarar av cirka 7 500 poäng i 3DMark Vantage processortest, medan Deneb presterar ungefär 8 000 poäng. Även resultaten i spelet Crysis är lovande: Agena får 36,8 och Deneb 40,1 bilder per sekund.

Nya Phenom X4 lanseras under årets fjärde kvartal.

Läs hela testet hos Hardspell.