Efter flera månaders rykten och spekulationer är det dags för Nvidia att introducera PhysX för grafikkort på allvar. Löftet är att den nya tekniken ska kunna användas för att skapa mer avancerad fysik i spel, exempelvis häftiga explosioner med miljontals partiklar eller realistiska vatteneffekter.

Innan PhysX existerade i sin nuvarande form sålde tillverkaren Ageia ett instickskort med fysikprocessor. Ageia blev uppköpta av Nvidia, som tog över tekniken och gjorde det möjligt för grafikkort att utföra samma arbete. Precis som tidigare handlar det om att avlasta CPU för att kunna införa mer avancerad fysik utan att bildfrekvensen blir lidande.

Ett test avslöjar dock att detta inte riktigt fungerar i verkligheten. En jämförelse mellan Ageias fysikkort och Nvidias grafikkort visar att skillnaden i prestanda till en början är stor. När CPU hamnar under ordentlig belastning händer dock något märkligt. Grafikkortets prestanda mer än halveras.

En möjlig förklaring till de udda siffrorna är att testprogrammet Fluidmark har någon egenhet som påverkar resultatet. Det mesta tyder dock på att PhysX för grafikkort är väldigt beroende av CPU, vilket är minst sagt märkligt. Hela poängen med fysiksystemet är nämligen att avlasta processorn.

Källa: Fudzilla.