Processorn Atom hittade ut på allvar under sommarmånaderna, med storsäljande produkter som Asus Eee PC. Användningsområdet är främst billiga bärbara datorer som inte väger mer än cirka ett kilo – en helt ny klass som kallas för netbooks.

Intel har tidigare gjort ett försök att producera processorer för mobiltelefoner och handdatorer. Då handlade det om Xscale – en produkt som inte nått någon större framgång.

Nu är det istället Atom som gäller. Intels talesman Stacey Smith uppger i en intervju till Financial Times att 32 nanometers tillverkningsprocess kommer att göra det möjligt att krympa Atom till en storlek som passar mobiltelefoner och andra handburna enheter. Den nya versionen ska vara strömsnålare och billigare att producera, med mellan 2 400 och 2 500 processorer per 300 millimeters kiselplatta. Detta är en ökning med 400–500 procent från nuvarande produktionssiffror.

Intel förklarar också att förhandlingar med mobiltelefontillverkare har inletts. Ännu är inga avtal klara, men processorjätten hoppas på att färdiga produkter ska finnas på marknaden inom tidsrymden 2009 eller tidigt år 2010. Det cirkulerar också rykten om att en kommande Iphone ska använda nya Atom.

Att Intel planerar att satsa på mobiltelefoner och andra handburna enheter med en x86-baserad arkitektur kan få långtgående konsekvenser för hela datorindustrin. På mjukvarusidan kan det innebära att samma program kan användas på mobiltelefoner som på persondatorer, och att alternativa operativsystem som Linux kan dyka upp på helt nya marknader.

Källa: Xbit Labs.