PA Semiconductor är en liten och relativt okänd fabrikslös processortillverkare som främst verkar inom området energieffektiva produkter. Apples uppköp kom för många som en överraskning, eftersom företaget redan har välfungerande samarbeten med giganter som Intel och Samsung.

En anställd på PA Semiconductor har via det sociala nätverket LinkedIn bekräftat att Apple använder företaget för att utveckla en helt egen processor. Användningsområdet är däremot inte vanliga datorer, utan istället ska tekniken användas för Iphone och musikspelarna i Ipod-serien.

I dessa produkter används i dagsläget processorer från en icke namngiven samarbetspartner, som många hävdar är koreanska Samsung, med arkitekturen ARM. Apple kommer enligt uppgiftslämnaren att fortsätta använda ARM, som till skillnad från Intels x86 är öppen för alla att licensiera och använda.

Fördelarna med att utveckla en alldeles egen processor är många. Först och främst får Apple fullständig kontroll över kretsen ifråga, vilket kan sätta käppar i hjulet för konkurrenterna. En annan fördel är möjligheten att lägga till specialfunktioner som en egen grafikmotor eller stöd för särskilt utvecklade kommunikationsprotokoll.

They could put software accelerators on there or maybe do something like a graphics engine

Apple är kända som ett företag som inte gärna avslöjar vad deras produkter egentligen bygger på för tekniker. Med egen hårdvara kan Apple hålla specifikationerna hemliga, eftersom de själva utvecklar både processor och mjukvara.

Att Apple utvecklar en egen processor sätter också punkt för ryktena att en kommande version av Intel Atom ska användas i Iphone.

Källa: The New York Times.