Under 2007 och den första delen av 2008 dominerade Nvidia grafikkortsmarknaden. Framförallt var det Geforce 8800-serien som säkrade företagets prestandaledning. I början av sommaren introducerade AMD Radeon HD 4800, och plötsligt blev rollerna de omvända.

AMD:s revansch har orsakat en del av Nvidias nuvarande bekymmer, men samtidigt drabbades företaget av omfattande kvalitetsproblem. En mängd kretsar som främst sålts till OEM-tillverkare som HP, Dell och Lenovo rapporteras vara defekta. Detta har medfört stora kostnader för företaget.

Nvidia är redan på god väg att uppgradera en del av de nuvarande grafikkorten till den mer avancerade 55 nanometers tillverkningstekniken. Först ut var Geforce 9800 GTX+, men även Geforce GTX 260 är på väg att uppgraderas.

Med ett nytt grafikkort hoppas Nvidia återta en del av de marknadsandelar som förlorades till konkurrenten AMD. En australiensisk datorbutik har (av misstag) publicerat uppgifter om kommande Geforce GTX 350. Detta är en modell som baseras på den nya grafikprocessorn GT300.

Den utländska datorbutiken avslöjar ett grafikkort med hela två gigabyte GDDR5-minne och en minnesbuss på 512 bitar. Modellen har stöd för PCI Express 2.0 och är tillverkat med 55 nanometer. Fler detaljer än så är ännu inte kända.

Stämmer den australiensiska datorbutikens uppgifter ser det ut som att Nvidias kommande grafikkort kan ge AMD svar på tal. Lanseringen ska ske inom tidsrymden oktober till december, om nu uppgifterna är korrekta.

Källa: AustinComputers.