Nvidia har för tillfället flera allvarliga bekymmer. Bortsett från en fallande aktie och andra finansiella spörsmål har företaget två hinder att överkomma på tekniksidan. Konkurrensen från AMD har hårdnat betydligt sedan lanseringen av Radeon HD 4800, och företaget lider dessutom av en långsam övergång till 55 nanometers tillverkningsteknik.

För att lösa problemen uppgraderar Nvidia äldre men samtidigt populära grafikkortmodeller. Geforce 9800 GTX var först ut med en krympning till 55 nanometer. Detta betyder att tillverkningskostnaderna sjunker och att klockfrekvenserna kan höjas.

Geforce GTX 260 har fått en helt annat typ av behandling. Kretsen har utökats till 216 streamprocessorer, upp från tidigare 192. Detta ställer grafikkortet i direkt kollisionskurs med konkurrenten Radeon HD 4850. Det handlar dock fortfarande om den äldre 65 nanometers-tekniken, och modellen har inte heller fått ett nytt namn.

Det har länge ryktats om att Nvidia även ska uppgradera Geforce GTX 280, som för tillfället är tillverkarens mest påkostade modell. Om receptet är en krympning likt 9800 GTX eller utökade specifikationer precis som GTX 260 har dock inte varit känt.

Nya uppgifter gör gällande att grafikkortstillverkaren inom kort lanserar Geforce GTX 280+. Detta betyder 55 nanometers tillverkningsteknik och sannolikt högre klockfrekvenser. Men uppgraderingen stannar inte där.

Både AMD och Nvidia planerar att gå över till 40 nanometers tillverkningsteknik under 2009, och Geforce GTX 280 hänger med i krympningen. Därmed uppgraderas modellen två gånger om, vilket förlänger grafikkortets livstid. Med den andra krympningen är det dock möjligt att Nvidia siktar på att få fram ett konkurrenskraftigt grafikkort i de lägre prisklasserna, eftersom kommande GT300 ska ta över i prestandasegmentet.

Källa: Techpowerup.