Under sommaren har komponenttillverkaren Gigabyte arrangerat flera regionala överklockningstävlingar. Totalt 46 överklockare från världens alla hörn tog sig vidare till finalen i Taiwan. Bland dessa finns två svenska lag, där den finska överklockaren SF3D ingick i det ena.

Första tävlingen

Den första tävlingen inleddes med att varje lag fick uppgiften att bygga ihop en dator baserad på ett P45-moderkort från Gigabyte. I denna ingick även ett Radeon HD 4870 samt en Intel Core 2 Extreme-processor.

När hårdvaran väl var på plats återstod det att montera kvävekylare, voltmodda hårdvaran och göra andra förberedelser inför det stora slaget.

I huvudtävlingen ingick fyra moment. Det första handlade om att nå så höga resultat som möjligt i testprogrammet Everest, givetvis med överklockad hårdvara. Elmor och SF3D i ett av de svenska lagen hade stora problem att prestera, presentera något resultat eftersom de bestämde sig för att byta ut processorn.

Detta beslut gav dock resultat längre fram i tävlingen. Den nya processorn visade sig överklocka riktigt bra, och med 8,172 sekunder i SuperPI kunde Elmor och SF3D kamma hem första plats i det andra delmomentet.

De två återstående momenten innehöll klassiska 3DMark 2001 och 2006. Även i dessa deltävlingar presterade Elmor och SF3D i Team Sweden 2 på topp. Resultatet var tillräckligt bra för att kamma hem hela tävlingen med 5 000 dollar i prispotten. På andra plats hamnade ett ryskt lag, medan USA tog hem bronset.

Andra tävlingen

Den andra tävlingen var inte begränsad av någon förutbestämd hårdvara, utan alla lag fick ta med egna uppsättningar komponenter. Flera av överklockarna började sedan slå världsrekord.

Team USA 2 och Team Vietnam lyckades totalt slå fem världsrekord var inom allt från PCMark till Super Pi. Team USA 2 tog hem priset i denna tävling för den stora marginalen i PCMark. Därmed var årets upplaga av Gigabytes överklockningstävling avslutad.

Källa: Gigabyte, Hardware Canucks.