AMD har de senaste åren tagit emot flera hårda smällar från konkurrenten Intel, och med lanseringen av Lynnfield får det mindre företaget finna sig i att husera i klasserna under 2 000 kronor.

Processortillverkaren har dock inga planer på att kasta in handduken utan bjuder upp till dans med flera nya plattformar. Näst på tur står den sexkärniga processorn Thuban som paras ihop med styrkretsen RD890 samt ett grafikkort i DirectX 11-klass. Tillsammans bildar komponenterna plattformen Leo som dyker upp 2010.

Thuban väntas säljas under namnet Phenom II X6 och har precis som tidigare integrerad minneskontroller för DDR2/DDR3 samt passar till dagens moderkort för sockel AM2+/AM3. Det talas om 3 MB L2-cache och 6 MB L3-cache, men dessa uppgifter är ännu inte bekräftade.

Året därpå är det dags för Scorpius. Ingredienserna är den nya processorn Zambezi med "fyra eller fler" kärnor för den andra revisionen av sockel AM3 samt en framtida generation grafikkort. Än så länge är inte mycket känt om Zambezi, mer än att det är en processor som baseras på arkitekturen Bulldozer.

Bortsett från plattformar i entusiastklassen bjuder AMD även på nedbantade varianter. Dorado lanseras nästa år och innehåller Athlon II X4 samt integrerad grafik. Därefter följer Lynx som har processor och grafikdel i samma krets.

Källa: X-bit labs.