Kraven på trådlös överföring stegar successivt uppåt och på den mobila sidan lurar bred utrullning av 5G runt hörnet. För nätverket i hemmet kan sänkta latenser, ökad överföringshastighet och bättre hantering av många uppkopplade enheter fås redan nu genom Wifi 6, där telefoner, datorer och routrar med stöd finns att köpa.

Tävlingsvinster

#

Vinst

Pris

1

D-Link DIR-X5460

2

D-Link DIR-X1860

3

D-Link DIR-X1560

En aktör i sistnämnda kategori är D-Link som nyligen uppdaterade sortimentet med tre högpresterande Wifi 6-modeller, något företaget valde att fira med en tävling för SweClockers medlemmar. På dagordningen för tävlingen stod en trio frågor och en avslutande post: klura ut en ny funktion som platsar i D-Links routrar. Nu har tillverkaren korat de tre bästa bidragen!

Jag hade velat se en funktion som enkelt kunde reglera användningstid för olika profiler. På det sättet kunde man ställa in så att min inte alltid så läxpigga fjortonåring fick en "internetpott" varje dag. Han hade därmed fått tre timmars internet som han skulle få disponera hur och när han ville under dygnets vakna timmar, utan att jag var tvungen att hela tiden passa på hur länge han surfar. Den funktionen hade varit guld värd här hemma. – adde_johan

På första plats kommer @adde_johan som föreslår en funktion för att begränsa surftid, något som kan komma väl till pass när studietid läggs på andra aktiviteter online. Detta förslag belönas med toppmodellen D-Link DIR-X5460, som utmärker sig med specificerad total överföringshastighet om 5 400 Mbps över 2,4- och 5 GHz-banden.

Jag upplever att, ännu 2020, är det vanligaste problemet för mina bekanta att de inte lyckas placera sin accesspunkt på ett optimalt sätt. Tänk om man kunde få hjälp av sin konsumentrouter att hitta rätt plats genom att den hjälper en generera en enklare heatmap, t ex genom att gå runt med mobilen till olika hörn av bostaden och meddela routern var man är, sen kan den föreslå utifrån signalstyrka att t ex "bra signal i kök, dålig i badrum - försök placera närmare badrum". – ghoti

Medlemmen @ghoti intar andraplatsen med en idé om att på ett smidigt sätt kunna placera routern på det bästa stället, för att få schyssta överföringshastigheter där det spelar roll. Andraplats innebär andrapris – den något enklare D-Link DIR-X1860. Precis som de två syskonomdellerna har routern stöd för röststyrning och exempelvis Quality of Service-funktion för att kunna prioritera data.

En mesh nod för utomhusbruk (hög ip-klassning) för att kunna förlänga wifi ute på villatomten. – Gillster

Avslutningsvis skrider @Gillster in på prispallens lägsta trappsteg, med ett kompakt önskemål om en mesh-nod som tål väder och vind, med syfta att greja uppkopplingen även ute på tomten. Tredjeplatsen resulterar i priset D-Link DIR-X1560. SweClockers och D-Link önskar vinnartrion ett stort grattis!

Sponsras av D-Link

logo

Denna artikel produceras i samarbete med D-Link. Tack vare sponsorskap och samarbeten kan SweClockers fortsätta erbjuda högkvalitativt innehåll utan kostnad för läsaren.