I SweClockers gemenskap finns allt från hårdvarunoviser till -veteraner och forumet är alltid en bra plats att få tips och råd inför köp. Med just expertkunskaperna att konfigurera balanserade datorer startade HP en prestigefylld tävling i början av juli. Uppdraget var att utforma de bästa hårda och mjuka värdena för en bärbar speldator, och motivera valen med tre spel som grund.

omen.jpg

Tävlingsvinster i 15,6-, 16,1- och 17,3-tumsformat och med Geforce RTX 3000-serien är på ingång i HP Store.

Den tillhörande tråden är sprängfylld med kloka tankar och vettiga konfigurationer – från det bästa pengar kan köpa, till tysta maskiner och varianter med återvunnet material. Nu har SweClockers och HP valt ut de fem vassaste bidragen och det är nu dags för SweClockers medlemmar att rösta fram vinnaren som plockar hem valfri bärbar OMEN-speldator värd upp till 34 990 kronor. Läs igenom bidragen från @mandrag0ran, @Herr K, @Rokker_Stu, @Teddis och @Gamerouge och rösta!

Bidrag 1: En optimal speldator enligt mandrag0ran

Välbyggd laptop med bra kylning

Spel:

* World of Warcraft
* Battlefield 5
* Baldur's Gate 3

Skärm:

15.6. Större skärmar börjar dra ifrån den primära egenskapen hos laptops: deras portabel..het.
1920x1080. Inte värt de negativa egenskaperna hos högre upplösningar på denna storlek.
IPS. Detta är väl rätt standard utanför budgetsegmentet?
Får gärna vara någon högre uppdateringsfrekvens om det finns något som passar bra.

Processor:

8 kärnor. Gärna SMT/Hyperthreading för generella processer som kodkompilering. Processorn ska vara relativt högpresterande, utan att ha för hög värmeutveckling. Om det visar sig att Ryzen processorerna utvecklar för hög spikvärme vid sporadiska laster, var inte rädd för att utforska Intels alternativ. Alder Lake kan visa sig vara något riktigt intressant. Plus i kanten för energieffektivitet.

Grafikkort:

Så länge det klarar de listade spelen i 'High' 60fps stabilit, så är det vilket som. Likt för processorn skall här avvägning göras noggrant gällande värmeutveckling. Kanske ett kort från den övre klassen, men med underklockning. Om både AMD och NVidia har goda alternativ, välj NVidia då det förmodligen oftast ses som det mer premium alternativet. Plus i kanten för energieffektivitet.

Kylning:

Semi passiv. Mycket viktigt, gärna lite överdimensionerad kylning som kör igång sent och inte behöver arbeta länge för att dra bort värme. Under både låg och sporadiskt höga laster skall max ljudnivå vara låg. Endast under kontinuerliga höga laster tillåts högre ljudnivåer från fläktarna. Akta hysteresis.

Fysiska egenskaper:

Max 2.2Kg. Måste vara portabel innan något annat
Stabila gångjärn som är testade för många öppningar & stängningar, väl uttänkt dragmotstånd. Ingen flex i basen vid öppning/stängning. Detta är en punkt som budgetmodeller tummar på.
Bra material, gärna en mix av aluminium, kolfiber och högkvalitétsplast. Den skall icke svikta nånstans på tangentbordet.
Behöver ej vara ultratunn, men skall heller inte vara i dimensioner a'la släpbar gaming laptop. Så tunn den kan vara utan att offra för mycket kylförmåga.

Batteri:

70<Wh

Pris:

Upp till 20000:-, skulle gärna se i samma segment som Dell XPS

Misc:

Något som jag sett förut är två 3.5mm hörlursuttag. Detta kan vara bra, då dessa alltid har det med att glappa efter något år.
Webkamera, mick.
Gärna något välbeprövat tangentbord som inte blir knarrigt eller trögt efter ett år.

Visa mer
Bidrag 2: En optimal speldator enligt Herr K

Min bild av en optimal bärbar dator skiljer sig från vad majoriteten önskar. Men jag lär väl inte vara helt ensam i mina önskemål så måhända kan det vara en bra nisch-dator för en tillverkare att ha i sitt sortiment?

Vad som skiljer min dator från andra är att bärbarheten här är begränsad till att man bara i princip enkelt vill flytta datorn inom sitt eget hem samt kunna gömma undan den när man inte använder den. Fokusgruppen är alltså personer som inte vill ha en dedikerad stationär datorhörna men ändå vill ha en dator utan kompromisser. En följd av detta är att datorn vare sig behöver vara liten eller lätt. Tvärtom är det bara fördelaktigt ju större datorn är, både vad gäller skärm och chassi då ett större chassi möjliggör bättre kylning. Datorn ska inte heller bara ha spelfokus utan ska även lämpa sig väl för programmering, bildredigering, filmtittande etc.

Instruktionen säger att tre spel ska väljas och jag väljer följande:
- Red Dead Redemption 2 – ett ordentligt test för vilken dator som helst, GPU:n kommer gå på högvarv medan jag travar fram i ett fantastiskt världsbygge.
- Cities Skylines – moddat till tänderna kommer CPU och RAM få fullt sjå att hänga med när jag bygger min egen fantastiska värld.
- Crysis (original) – detta förblir ju trots allt standardkravet för allt som vill kallas för en speldator 😉

Med ovan sagt kommer vi då in på komponenterna:
- Chassit ska vara stort och möjliggöra ett ordentligt luftflöde med överkomlig ljudnivå. För att hålla kostnaderna nere får det absolut vara i plast, men då gärna någon mattare form av plast som håller fingeravtryck borta. Stor fördel om det är enkelt att öppna upp chassit för att exempelvis stoppa in ytterligare SSD eller byta RAM-minne. I övrigt önskas en någorlunda stilren och enkel design, inga grälla färger och ingen inspiration från rymdskepp, sportbilar eller flygplan. Portar kan med fördel vara på baksidan då datorn ändå är tänkt att vara ”semi-stationär”.
- Skärmen ska givetvis vara 17,3 tum; egentligen skulle jag föredra större ändå men det är inget alternativ enligt reglerna. QHD-upplösning med minst 120 Hz är en självklarhet medan formatet 16:10 är mer av en överraskning. Det senare bidrar dock till bättre användarupplevelse vid exempelvis programmering då man ser fler kodrader samtidigt, vid surfning, etc. Skärmen behöver ha bra betraktningsvinklar, vara ljusstark (runt 500 nits) och ha högkvalitativ färgåtergivning för att säkerställa att den fungerar bra för bild- och videoredigering. IPS som standard men en dyrare variant med OLED kan erbjudas som tillval. Eftersom den även ska användas till spel ska den givetvis också ha adaptiv bildsynkronisering, snabb responstid och det bör finnas en MUX-switch. Kort sagt kan mycket inspiration på detta område hämtas från Lenevos Legion 5 Pro/Legion 7.
- CPU: Ryzen 5800H. Känns som det självklara valet i dagsläget då dess prestanda per krona inte överträffas av någon annan CPU och den levererar utmärkta resultat vid såväl spelande som produktivitetsutveckling.
- GPU: RTX 3070 som får ordentligt med kräm. Räcker gott och väl idag och är ett sätt att hålla prisnivån nere. En dyrare modell med RTX 3080 kan dock givetvis erbjudas som alternativ och när AMD:s nya prestandakort lanseras kan de absolut vara att föredra.
- RAM: 16 GB i dual channel räcker för de flesta. Även här kan dock modeller med 32 GB finnas att välja. Bör oavsett vilket vara möjligt att uppgradera för kunden.
- Lagring: 1 TB SSD är ett absolut minimum idag. Som ett sätt att sticka ut på marknaden bör detta dock snarare vara 1,5-2 TB som standard om det går att erbjuda till rimligt pris. Även detta bör vara enkelt för kunden att själv uppgradera senare.
- Batteri: Helt ointressant, när denna dator används på riktigt så behöver den ändå vara inkopplad. Billigaste minsta batteri som i princip inte behöver möjliggöra mer än att man kan flytta datorn från ett rum till ett annat räcker.
- Tangentbord: Ska vara skönt att skriva längre texter på, vara tyst samt ha en numpad.
- Högtalare: Fortsätt med Bang & Olufsen-samarbetet. Tack vare det stora chassit bör man kunna få in bättre högtalare än vad man normalt har i en bärbar dator.
- Övrigt: Ska stödja senaste Wifi6. Web-kamera bör väl finnas men behöver inte hålla någon högre kvalitet. Fördel om den går att blockera. Så lite bloatware som möjligt och ”funktionell” trackpad som dock inte behöver vara fenomenal då man ändå lär ha extern mus i 99 % av fallen då man använder datorn.
- Pris: ovanstående i ”grundkonfiguration” borde absolut gå att få ihop för under 25 000 kr; lyckas man placera sig kring eller strax under 20 000 kr så tror jag den kan bli en riktig hit.

Visa mer
Bidrag 3: En optimal speldator enligt Rokker_Stu

Jag har letat efter en dator som klarar det mesta och samtidigt är portabel men inte släpbar men gått lite bet. Kommer jobba tillfälligt på annan ort i 4 månader och behöver något jag dels kan spela med, både på tåget hem och på plats, men också redigera gamla familjebilder och filmer.

Mina tre jag troligen kommer spela:
1. Stardew Valley
2. Cities Skylines
3. Battlefield 2042

Min drömmaskin:
Skärm: 16,1 tum 2560x1440 144hz 500 nits – Finner detta som en bra mellanväg och då ffa med tunna ramar kring skärmen och en bra ljusstyrka vilket få datorer har idag.
Chassi: Gärna aluminium och komposit för att hålla vikten nere och hellre fokus på kylning och batteritid än tunn dator. Sen då det är viktigt för mig att även kunna redigera bilder och filmer och då blir portar in och ut viktiga – SD-korts läsare, 3.5mm headset uttag, mini-DP port så att man kan koppla in extern skärm men även HDMI port då de gånger man behöver koppla in det så är det segt att behöva leta dongel det första man gör. Minst 2xUSB-A men gärna 2xUSB-C (inkl en för laddning så att man kan använda powerbank).
CPU: Intel 11800H – Något kraftigare än vad som kanske behövs i spel men eftersom jag även vill redigera filmer behövs de extra kärnorna. Bättre IPC kommer väl tillhands i Cities Skylines som kan bli lite tungrott annars. Dessutom finns fördelar med att använda Intels iGPU på språng för ex lättare spel som Stardew Valley för längre batteritid men också att de har en bra videoencoder vilket gör att man kan använda båda grafikkorten samtidigt vid filmredigering.
GPU: RTX 3070 – Måste tänka på att man ska kunna kyla den också och 8gb är bra att ha vid filmredigering – även tillräckligt starkt för att kunna driva Battlefield 2042 i 1440p
RAM: 32gb – Mest för videoredigeringsprogram kan dra rätt mycket minne, annars skulle det lätt gå med 16gb. Men finns ju visst nöje att också ha 40 tabbar i Chrome samtidigt utan problem.
Hårddisk: 1 TB NVME SSD – riktigt skönt att kunna spara spel, filmer och bilder utan att behöva fundera på om det får plats
Prisklass – runt 22 000 kr.
Sammafattningsvis – En dator för den som inte vill kompromissa. Eller är velig nog och bara vill ha något som klarar nästan allt

Visa mer
Bidrag 4: En optimal speldator enligt Teddis

Jag skrattar åt trippel-A spelen. Ointressant, går fort att spela igenom. Kan lika gärna åtnjutas på desktopen eller konsolen. Laptopen i mina drömmar behöver inte vara byggd för sådant. Den ska klara av de vardagliga spelen som man spelar ofta och tillsammans med andra, samt vara en pålitlig och portabel pjäs som man efter spelsession kan använda bekvämt till kommunikation, studier eller jobb.

Spel: World of Warcraft, DOTA, LoL, Pubg, den klassen.

Skärm: 15.6". Vi är redan i en stor storleksklass här.

Chassi: Kolfiber. I en perfekt värld aluminium men jag är en believer i att plast kan fungera bara man försöker bra nog. Ta inspiration från gånger det försökts göras fint ex "borstad" look som vissa fronter av desktopchassin brukade ha. Designmässigt ingen transformer utan så avskalat som möjligt. Storleksmässigt ska den rymma komponenter nedan och kylning som håller, men komponentvalet är med åtanke att chassit ändå är förhållandevis slimmat. HP ZBook Create är väl en bra riktning att kika åt!

Batteri: 80-99 Whr, så mycket man får plats med.

CPU och GPU: Bäst prestanda per watt automatisk vinnare. AMD Ryzen mobile 6-kärnig med t.ex. en AMD Radeon RX 6600M.

RAM: Konfigurerbart upp till 64GB. Modulärt: Två U-DIMM slots.

SSD: NVMe 1TB+

Skärm: Konfigurationsmässigt tror jag det är fördelaktigt om man kan välja en 120Hz-skärm med "adaptiv rate". Personligen hade jag inte behövt en och gärna gått med IPS+60Hz. Upplösning QHD eller HD.

Kamera och mikrofon ovanför skärmen förstås. Den ska klara av vardalig Zoom/Teams och vem vet.. kanske någon får för sig att streama sitt fejs på Twitch. Kila över till Elitebook/Probook-avdelningen och låna deras tech

Tangentbord: Skönt om man hade haft ljusgråa tangenter med svart text för då uppstår inte ens frågan "ska vi belysa dem?" från början. Symbolerna syns! Scissor switches för allt annat kompromissar portabilitet.

Trådlöst: Wifi6 och blåtand.

Input: Touchpad för dagligbruk. En rolig detalj hade varit en anpassad USB-A port som är "insänkt" i chassit. Ansluter man sen t.ex. en "Lightspeed"-antenn för sin trådlösa mus så sticker den inte ut ur chassit utan fyller insänkanden Bara en tanke.

Övrigt: USB 4. En HDMI port och SD-card slot bara för att man kan. 3.5mm comboport för stenåldersheadset. Ej ethernet, undantagen får skaffa dongel.

Pris: You tell me!

Sammanfattat: En dator som inte vinner sprinten man kammar hem det på maraton. Den klarar spel, den klarar produktiva program, det är ingen operation att flytta runt den och den sticker inte ut ifall du tar fram den i konferens- eller klassrummet.

Visa mer
Bidrag 5: En optimal speldator enligt Gamerouge

Kommer nedan att beskriva den i min mening multifunktionella gamerbooken baserat på pris, prestanda och kompabilitet.

Spel som datorn utan bekymmer skall kunna driva (utifrån egna preferenser.)
The Forest
Counterstrike GO
Rainbow six siege

Datorn bör ha en IPS-skärm, 120hz på 16,1" med bra och korrekt färgåtergivning.

Specifikationer
AMD Ryzen 9 5900HS 3,1Ghz (8-kärnig)
RTX 3060 max-Q
16Gb DDR4 SDRAM 2666Mhz (uppgraderingsbart.)
1 tb NVMe M.2 SSD
2x M.2 slots (1 ledig)
2x USB 3.2
2x USB 4.0
1x Thunderbolt
1x mini HDMI (separat skärmingång.)
1x Nano-sim slot
1x 3,5mm jack

Nu följer "lull-lull" specifikationer
Separat kontrollerkort och HDMI-ingång för skärmen, för att kunna använda den som extern skärm till tex. en annan dator.
SIM-slot för 4/5G anslutning
Bakgrundsbelyst tystlåtet tangentbord (bakgrundsbelysning valbar)
Stilsäkert chassi i borstat aluminium med tydliga hörn och kanter
Webkamera inbyggd i IPS-panelen (Mikrofon vid tangentbordet.)
Kylarlösning som även kan arbeta enbart passivt vid tex kontorsarbete.
Medföljande fot för att datorn ska kunna ställas på högkant som "stationär" (dvs de flesta portar på baksidan av datorn samt kylningen anpassad för detta.)

Sammanfattning

En fullfjädrad kompetent dator med möjligheter.
Att på ett bra sätt kunna ansluta extern utrustning och spela CS GO utan att behöva tweaka laptopen eller placera den i märkliga positioner är viktigt för långa sessioner.
Att ha lagringsutrymme och grafikprestanda för open-world spel såsom The Forest är avgörande om man spelar olika sorters spel.
Färgåtergivning och snabb uppdateringsfrekvens är givande faktorer i spel som Rainbow six siege.

Stort fokus på processor, detta för att säkerhetsställa prestanda under en längre tidshorisont. En dator skall kunna hänga med även när det har gått några år. Grafikprocessorn kommer hänga med länge nog den också, sett till den historiska händelseutvecklingen på grafiksidan.
Ett annat fokusområde är kompabilitet. Datorn fungerar lika bra som stationär som med 4G i sommarstugan.
Den kan kylas passivt och lämpar sig lika bra på möten som på lan.
Saknar du en skärm till din Raspberry pi som vägrar lira med SSH helt plötsligt?
Bara att ansluta den till din nya HP Uno Omen Momento gamerbook och dess multifunktionella skärm.

Vissa självklara specs såsom wifi, ethernet, trackpad etc har utelämnas pga att de är självskrivna

Med reservation för felskrivningar och ev. tekniska önskedrömmar som inte är realiserbara.

//Gamerouge

Visa mer

Omröstningen pågår fram till klockan 12:00 söndag den 18 juli och vinnaren presenteras senare samma dag.

Screenshot_20200904-112819~2.png

Sponsras av HP Store
Denna artikel produceras i samarbete med HP Store som betalar för publiceringen. Tack vare sponsorskap och samarbeten kan SweClockers fortsätta erbjuda högkvalitativt innehåll utan kostnad för dig som läsare.