Slutsats

IMG_2230.jpg

Med facit i hand är det med viss skepsis vi ser på Nvidias nya budgetsatsning. Där företaget lyckades utomordentligt med den nedbantade GF104-kretsen till sina Geforce GTX 460-kort och fortfarande bibehålla en acceptabel prestanda har de denna gång inte riktigt träffat rätt. Geforce GTS 450 i grundutförande må prestera något bättre än det billigare Radeon HD 5750, men det var knappast några övertygande siffror som uppvisades i våra tester.

Lyckligtvis kommer få kort vid dagens lansering att vara utformade enligt Nvidias referensdesign. De två överklockade modellerna som fanns med i detta test fick sig en ordentlig prestandaskjuts, vilket placerade dem i samma nivå som den nuvarande mästaren i prisklassen HD 5770.

Samtidigt kan man även tycka att det är löjligt att ett nylanserat kort ska behöva genomgå en aggressiv överklockning för att nå upp till sin snart ett år gamla konkurrent i prestanda. Detta samtidigt som strömförbrukningen skjuter i taket och prislappen drabbas negativt.

Vi får faktiskt svårt att rekommendera GTS 450 i den här prisklassen. Gissningsvis kommer Nvidia ännu en gång att få pressa priserna för att göra detta grafikkort till ett attraktivt köp.

Fördelar:

  • God överklockningspotential

Nackdelar:

  • Medioker prestanda vid standardfrekvenser

  • Högre strömförbrukning än Radeon HD 5700

  • För högt pris i förhållande till prestanda

Pris: Från cirka 1 350 kronor inklusive moms.