DX10: 3DMark Vantage

vantage.jpg

Egenskap

Värde

Titel

3DMark Vantage

Utvecklare

Futuremark

Genre

Syntetisk testsvit

DirectX-version

10.0

Lanseringsdatum

2008-04-28

Systemkrav

  • Grafikkort med DirectX 10-stöd

  • Processor med SSE2-stöd

  • 1 GB RAM

När man talar om syntetiska testprogram för spel är det onekligen svårt att inte ta upp långköraren 3DMark. Den finska utvecklaren Futuremark har sedan 1998 släppt en ny version av programvaran i samband med att Microsoft uppdaterar sitt DirectX-bibliotek. I den senaste upplagan 3DMark Vantage är det DirectX 10 som gäller, där shadertunga speltester varvas med processorintensiva fysiktester.

Vi använder oss av förinställningen "Performance" i detta test. Detta innebär att programmet körs i den lite snällare upplösningen 1280 x 1024 pixlar. För att inte ge de Nvidia-baserade korten en orättvis fördel har vi även avaktiverat stödet för hårdvaruaccelererad PhysX på dessa. Något som kan vara värt att notera är att det rör sig om ett syntetiskt testprogram vilket inte nödvändigtvis representerar verklig spelprestanda.

Med de första prestandasiffrorna i handen ser vi att den bantade GF106-kretsen i GTS 450 har tappat en del prestanda mot sin snabbare broder GF104. Kortet halkar på efterkälken när det jämförs med det prismässigt lika HD 5770 och det är nästan att det billigare HD 5750-kortet kommer ikapp. De överklockade korten från partnertillverkarna presterar något bättre och ligger ungefär i samma liga som HD 5770.