Slutsats

IMG_5555.jpg

Seagate bryter med Momentus XT ny mark och försöker därmed attrahera konsumenter som inte riktigt har plånboken för att hoppa på SSD-tåget. Hybridenheterna är en intressant lösning som dessutom har en prislapp närmare mekaniska diskar än flashbaserad lagring.

Prestandamässigt uppvisar Momentus XT ett stabilt resultat för att vara riktad mot den bärbara marknaden. Även om enheten hamnar rejält på efterkälken jämfört med rena SSD-lösningar uppvisas ändå riktigt fina prestandasiffror, speciellt i testsviten PCMark Vantage. Adaptive Memory-tekniken gör sitt jobb väl genom att omlokalisera filer som ofta används till den flashbaserade delen av enheten.

På den inte fullt så ljusa sidan finns de tillfällen då inlärningsfunktionen snarare är en nackdel. När allt för många mindre filer ska hanteras på kort tid hinner algoritmerna helt enkelt inte med utan drar istället ner prestandan till samma nivå eller till och med under motsvarande helmekaniska alternativ.

Sammanfattningsvis känns Seagate Momentus XT som ett bra alternativ till traditionella 2,5"-enheter för den som inte har råd med en SSD-enhet eller vill ha mer utrymme i sin bärbara dator. Modellen presterar utmärkt i realistiska scenarion, speciellt efter att Adaptive Memory fått göra sitt. Räknat i ren prestanda regerar dock fortfarande de renodlade SSD-enheterna.

Fördelar:

  • Bra prestanda i realistiska scenarion

  • Billig jämfört med rena SSD-lösningar

Nackdelar:

  • Tveksam prestanda i vissa testscenarion

  • Dyrare än helmekaniska alternativ

Uppdatering: Sedan SweClockers recension har det framkommit att många har problem med Momentus XT, allt från frysningar till höga temperaturer. Redaktionens exemplar fungerar dock fortfarande klanderfritt.