Sammanfattning

IMG_5694.jpg

Det är svårt att inte bli imponerad av vad AMD lyckats åstadkomma med Radeon HD 6800-serien. När de till synes extremt bantade specifikationerna läckte ut var det få som trodde att grafikkorten skulle kunna leverera tillräckligt med prestanda för att göra kräsna gamers nöjda.

Med resultatet i hand kan vi bara ge en eloge till ingenjörerna hos AMD som lyckats med det många trodde var svårt, om inte omöjligt. Trots markant färre transistorer, streamprocessorer och texturenheter presterar de nya grafikkorten utomordentligt bra och med extremt låg strömförbrukning som grädde på moset. Dessutom har AMD äntligen tagit tag i Crossfire-skalningen som nu är bättre än någonsin.

AMD:s mål med Radeon HD 6800-serien är givetvis att knäcka Nvidias dominans i mellanklassen, där Geforce GTX 460 efter de senaste månadernas prissänkningar varit ett självklart val i prisklassen. De nya grafikkorten är i grunden ett bättre val än de alternativ Nvidia erbjuder i dagsläget.

Det finns dock ett "men". Mycket kommer nu att handla om prissättningen och det gröna laget har redan mobiliserat för ytterligare sänkningar av de närmaste konkurrenterna Geforce GTX 460 1 GB och GTX 470. Frågan är om AMD har vad som krävs för att hänga med när priskriget bryter ut på allvar.

Sammanfattningsvis ger Radeon HD 6800-serien en mycket god försmak av familjen Northern Islands. Med rätt prissättning har de nya grafikkorten potential att bli det självklara valet i mellanklassen.

Fördelar:

  • Mycket bra prestanda

  • Mycket bra skalning i Crossfire

  • Mycket låg strömförbrukning

  • Bra stöd för flera skärmar (Eyefinity)

Nackdelar:

  • Medioker överklockning utan spänningshöjningar

  • Oklar prisbild