Batteritid

Att en bärbar dator ska kunna köras på batteri under längre perioder är givetvis en självklarhet. Tillverkarnas egna siffror kan tas med en nypa salt eftersom dessa är i de flesta fall är uppmätta under optimala förhållanden med lägsta möjliga ljusstyrka på skärmen samt ingen belastning eller andra pågående aktiviteter.

Vi utför två olika typer av egenutformade tester av batteritid. Det första är ett typiskt scenario med lätt surfande samt musiklyssnande via trådlöst nätverk. Den andra är av en tyngre karaktär med uppspelning av H.264-kodad video i 720p med webbläsare i bakgrunden. Testerna är automatiserade och identiska mellan systemen.

Samtliga datorer använder operativsystemets förinställda energisparläge med skärmens ljusstyrka på 40 procent.

Batteritid med lätt belastning

Först ut är webbläsartestet med en instans av Internet Explorer och tre flikar med SweClockers, Dagens Nyheter samt Aftonbladet. Samtidigt spelas strömmande musik via det trådlösa nätverket. Tidtagningen börjar när nätadaptern avlägsnats från respektive dator och stoppas när batteriet går under 5 procent och operativsystemet tvingar datorn att stänga av.

Acer, Toshiba och Asus hamnar tätt inpå varandra med resultat på drygt tre timmar. Bäst i klassen är strömsnåla MSI X360 som tack vare ULV-processorn kan visa upp strax över 4 timmars drifttid på en laddning.

Batteritid med medeltung belastning

Det andra testet är utformat för simulera tyngre belastning med högupplöst videouppspelning samtidigt som webbläsaren är igång, även här med SweClockers, Dagens Nyheter och Aftonbladet i varsin flik. Programmet MPC Home Cinema tar hand om videouppspelningen och videoacceleration via DXVA är aktiverat.

Datorernas som erbjuder separat grafik (AMD/Nvidia) använder den diskreta kretsen för att bättre simulera hur det fullfjädrade systemet fungerar vid tyngre belastning.

Tydliga klyftor uppvisas nu mellan de modeller som har en separat grafikkrets och de som endast använder sig av den integrerade kretsen i processorn. Acer och Asus klarar sig över 2,5 timmar medan Toshiba glänser lite extra med strax över 3 timmar.

Givetvis skulle de två förstnämnda datorerna kunna plocka ut mer batteritid om den integrerade Intel-kretsen användes istället, men detta är inte syftet med testet. Under hög belastning av exempelvis spel kommer givetvis den diskreta grafikkretsen att användas, vilket innebär att batteritiden kommer att påverkas negativt.

MSI ligger ännu en gång i topp när det kommer till batteritid, men i det här fallet är allt inte guld och gröna skogar. Modellen har uppenbara problem att spela upp det filmklipp vi använder oss av och har man för avsikt att spela upp högupplöst material måste vi dessvärre avråda från att köpa denna dator.